0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kuovi

Numenius arquata

  • Nimi myös: Isokuovi
  • Heimo: Kurpat – Scolopacidae
  • Yleiskuvaus: Isokokoinen kurppiin kuuluva kahlaaja. Nokka pitkä, kaartuu tasaisesti alaspäin tyviosaa lukuun ottamatta. Pää suhteellisen tasavärinen (vrt. pikkukuovi). Puku kauttaaltaan kellanruskean kirjava.
  • Koko: Pituus 48–57 cm, siipien kärkiväli 89–106 cm, paino 415–980 g. Euroopan suurin kahlaaja. Naaras koirasta kookkaampi.
  • Pesä: Painanne kuivalla alustalla pellolla, niityllä tai suomättäällä. Vuorattu kuivilla heinillä.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 27–30 vrk. Poikaset lentokykyisiä 40–50 vrk:ssa. Poikaset pesäpakoisia ja etsivät itse ravintonsa jo hyvin pieninä.
  • Esiintyminen: Pesii pelloilla ja soilla Oulun ja Pohjois-Karjalan korkeudelle asti, pohjoisemmassa harvalukuinen, puuttuu Tunturi-Lapista. Vähentynyt Etelä-Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 80.000 paria.
  • Muutto: Sekä päivä- että yömuuttaja. Syysmuutto voi alkaa jo touko–kesäkuun vaihteessa, naaraat muuttavat toukokuun loppupuolelta alkaen, koiraat ja nuoret linnut heinä–elokuussa. Keväällä paluu huhti–toukokuussa. Talvehtii Länsi-Euroopassa, etupäässä Brittein saarilla ja Ranskan rannikolla.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, mutta myös marjat.
  • Ääni: Sointuvia ja voimakkaita. Muuttoääni ”kuui” tai ”kui-kui”.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu.

Kuovi on suurikokoisin kahlaajalajimme. Sen puku on kauttaaltaan kellanruskean kirjava. Kuovin lentäessä yläperän kiilamainen valkea kuvio on silmiinpistävä. Kuovin nokka on pitkä ja sirppimäinen ja kaartuu tasaisesti alaspäin tyviosaa lukuun ottamatta. (Koiraan nokka on hiukan lyhyempi kuin naaraan.) Pää on suhteellisen tasavärinen ilman pikkukuoville tyypillistä päälaen keskiosan selvää juovitusta. Koivet ovat harmaat, nokka on tyviosasta sarvenvärinen ja kärkeä kohti tummuva. Silmän värikalvo on ruskea.

Vaikka kuovi meillä onkin melko yleinen, maailmanlaajuisesti tilanne on toinen; kuovi on luokiteltu silmälläpidettäväksi (yksi kolmesta meillä tavattavasta, maailmanlaajuisesti silmälläpidettäväksi luokitellusta lintulajista, uhanalaisia meillä tavataan 6). Kuovi on Etelä-Pohjanmaan maakuntalintu.

Pitkäikäinen lintu

Suomen vanhimmaksi todistettavasti elänyt (rengastettu) kuovi saavutti kunnioitettavan 30 vuoden iän. Seuraavaksi vanhin lajitoveri eli 27-vuotiaaksi. Vanhin ruotsalainen kuovi oli vielä sitkaampi ylittäen 31 vuoden rajapyykin.
Vertaa harmaalokki, kalalokki, naurulokki ja merikotka.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page