0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kuukkeli

Perisoreus infaustus

  • Heimo: Varikset – Corvidae
  • Yleiskuvaus: Suuren rastaan kokoinen, pitkäpyrstöinen ja melko tumma varislintu. Yläperä, pyrstön reunaosat ja ns. pikkusiipi ruosteenpunaiset. Muutoin harmahtavan ruskehtava. Päälaki tummanruskea.
  • Koko: Pituus 26–29 cm, siipien kärkiväli 40–45 cm, paino 75–95 g.
  • Pesä: Yleensä havupuussa 2–10 m:n korkeudella. Rakennettu kuusenoksista ja naavasta. Vuorattu noin kaksi senttiä paksulla höyhenkerroksella.
  • Pesiminen: Munii maalis–huhtikuussa 3–5 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 19–20 vrk. Pesäpoikasaika 21–23 vrk. Poikue pysyy koossa pitkään emojen seurassa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna havu- ja sekametsissä suuressa osassa Suomea. Kanta Etelä- ja Keski-Suomessa hyvin laikuittainen ja hävinnyt Hamina-Pori-linjan eteläpuolelta. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 40.000–80.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu.
  • Ravinto: Kaikkiruokainen.
  • Ääni: Erilaisia rääkäisyjä ja naukaisuja, laulu hiljaista, monista erilaisista aiheista koostuvaa visertelyä.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu.

Kuukkeli on kulorastaan kokoinen, pitkäpyrstöinen ja melko tumma varislintu, varislinnuistamme pienin. Yläperä, pyrstön reunaosat ja pikkusiipi ovat ruosteenpunaiset ja päälaki on tummanruskea. Muutoin kuukkelin väritys on harmahtavanruskea. Koivet ja nokka ovat harmahtavan mustat ja silmän värikalvo on ruskea. Kuukkeli on hyvin kesy ja peloton. Ravinnonhaussa sen käyttäytyminen muistuttaa tiaisten käyttäytymistä. Kuukkeli on pari- ja paikkauskollinen.

Kuukkeli on Kainuun ja Koillismaan maakuntalintu.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page