0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kuusitiainen

Parus ater

  • Tieteellinen synonyymi: Periparus ater
  • Heimo: Tiaiset – Paridae
  • Yleiskuvaus: Pienikokoisin tiaislaji. Musta päälaki, valkoiset posket, valkoinen niskalaikku. Selkäpuoli siniharmaa, vatsapuoli ruskeanvalkoinen.
  • Koko: Pituus 10–11,5 cm, paino 8–10 g.
  • Pesä: Kolossa tai pöntössä. Ei koverra itse koloa. Rakennettu sammalista, karvoista ja villasta.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 3–13 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 14–16 vrk. Pesäpoikasaika 16–19 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna kuusikoissa ja sekametsissä. Esiintyminen keskittyy Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta runsaina pesimävuosina tavataan pesivänä Metsä-Lappiin saakka. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 30.000–100.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu, joka joinakin vuosina suorittaa voimakkaita vaelluksia. Kuusen siemenkadon aiheuttamia suurvaelluksia tapahtuu muutaman vuoden väliajoin.
  • Ravinto: Siemenet, selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Kirkas vihellys ”tsii-tjyy”. Laulu talitiaismainen ”pityy, pityy”.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Kuusitiainen on pienin tiaislajimme. Sen pää on kiiltävänmusta, ja posket ja niskalaikku ovat valkoiset. Selkäpuoli on tumman siniharmaa ja vatsapuoli valkeahko. Tummalla siivellä on kaksi valkoisten täplien muodostamaa poikkijuovaa. Pyrstö on tumma ja lyhyempi kuin muilla tiaisilla. Kuusitiaisen koivet ovat siniharmaat, nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page