0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lapinkirvinen

Anthus cervinus

  • Heimo: Västäräkit – Motacillidae
  • Yleiskuvaus: Voimakkaasti viiruinen kirvinen. Valkeahkot selkäjuovat, ohut nokka kelta- tai harmaatyvinen, yläperä viiruinen. Muistuttaa niittykirvistä.
  • Koko: Pituus 14–15 cm, paino 19–23 g.
  • Pesä: Yleensä mättään kupeessa. Rakennettu kuivista saroista ja heinistä. Vuorattu poronkarvoilla ja ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii kesäkuussa 4–7 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 11–14 vrk. Pesäpoikasaika 11–12 vrk.
  • Esiintyminen: Harvalukuinen Metsä-Lapin ja Tunturi-Lapin vetisten avosoiden pesimälintu. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1.000–2.000 paria. Laji on voimakkaasti taantunut.
  • Muutto: Päivämuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu touko–kesäkuussa. Etelä-Suomessa kevätmuuttajana hyvin harvinainen, syksyisin yleisempi. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Läpitukevan terävä ”psiii”. Laulu muistuttaa metsäkirvisen laulua, mutta vienompaa.
  • Uhanalaisuus: Vaarantunut, rauhoitettu. EU:n pesimäkannasta pesii Suomessa noin 80%. Koko Euroopan (ei EU-Euroopan) pesimäkanta on noin 1–3 miljoonaa paria.

Kesäpukuisella lapinkirvisellä on ruosteenpunainen kurkku; vanhalla koiraalla ruosteenpuna ulottuu poskille ja rintaan, naaraalla punaruskean värin määrä on vähäisempi. Talvipukuiselta ja nuorelta lapinkirviseltä kurkun ruosteenpuna puuttuu kokonaan. Syksyiset linnut muistuttavat suuresti metsäkirvistä, mutta päälaen, selän, yläperän, rinnan ja kupeiden voimakkaat pitkittäisjuovat saavat lapinkirvisen näyttämään kauttaaltaan hyvin viiruiselta. Koivet ovat kellanruskeat ja nokka on kellertävätyvisesti tummanruskea. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page