0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lapintiira

Sterna paradisaea

  • Heimo: Tiirat – Sternidae
  • Yleiskuvaus: Pienehkö tiira, joka muistuttaa kalatiiraa, mutta nokka melko lyhyt, jalat, pää ja kaula lyhyemmät, siivet hieman kapeammat. Vanhalla linnulla verenpunainen nokka, jossa vain harvoin mustaa kärjessä. Lento kalatiiramaista, mutta pehmeämpää.
  • Koko: Pituus 33–39 cm, siipien kärkiväli 66–77 cm, paino 95–125 g.
  • Pesä: Emon muovaama kuoppa hiekalla tai soralla.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 1–3 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 22–27 vrk. Poikaset lentokykyisiä 24–30 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesimäpaikkoina merenrannikkojen ulkosaaristo sekä Lapissa vesistöt ja nevasoiden rimmet. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 60.000–90.000 paria (eli hiukan suurempi kuin kalatiiran).
  • Muutto: Pikämatkaisin muuttolintu, osa kiertänee talvella länsituulten mukana Etelämantereen. Osittain päivä- ja osittain yömuuttaja. Syysmuutto heinä–elokuussa (pieni osa myöhemmin), paluu pääosin toukokuussa.
  • Ravinto: Pääasiassa pienet kalat, joita syöksysukeltaa.
  • Ääni: ”Kjik, kjik” ja ”tii-ree” huuto.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Aikuinen lapintiira on alapuolelta valkoinen ja selkäpuolelta vaaleanharmaa. Pääkalotti on musta. Aikuinen lapintiira muistuttaa aikuista kalatiiraa, mutta eroaa tästä kokopunaisen nokan, lyhyempien jalkojen, kapeampien ja laajasti läpikuultavien siipien sekä pehmeämmän lentotapansa perusteella. Lapintiiran valkoinen pyrstö on erittäin syvään halkoinen ja istuvalla linnulla pyrstö ulottuu selvästi siipiä taemmas.

Nuori lapintiira on selästä harmaa (valkoisin höyhenreunuksin) ja sen kyynärsiiven etureunassa on vain hieman tummaa. Otsa on laajalti valkoinen; silmän yläpuolelta alkaen päälaki on tumma. Lapintiiran jalat ovat punaiset (vanha lintu) tai oranssit (nuori lintu); nokka (vain harvoin hieman mustakärkinen) punainen (vanha lintu) tai punertavatyvisesti musta (nuori lintu). Silmän värikalvo on tumma.

Lapintiirat ovat pariuskollisia ja pesivät saman kumppaninsa kanssa joka kesä, vaikka viettävätkin talvet erillään. Lapintiira on myös pitkäikäinen lintu; vanhin rengastettu on ollut 34-vuotias, keskimäärin se elää kuitenkin ‘vain’ noin 20-vuotiaaksi.

Ennätyslintu

Lapintiira pitää lintujen matkustamisennätystä. Grönlannissa ja Islannissa pesivät lapintiirat käyvät muuttomatkallaan Etelämantereen ympäristössä. Edestakaisen lennon pituus on noin 40.000 kilometriä. Kun yhden linnun koko elinkaaren kaikki lennot ynnätään, saadaan tulokseksi noin 2,4 miljoonaa km eli noin 3 edestakaista Kuussa käyntiä vastaava matka.
Pitkä muuttomatka takaa lapintiiralle toisenkin ennätyksen: laji kokee kaksi pitkäpäiväistä kesää joka vuosi, ja lapintiira näkeekin enemmän auringonpaistetta kuin mikään muu lintulaji. Vertaa kalatiira.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page