0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lehtokerttu

Sylvia borin

  • Heimo: Kertut – Sylviidae
  • Yleiskuvaus: Melko voimakasrakenteinen kerttu, jolla ei ole selviä pukutuntomerkkejä. Päältä harmaanruskea, alta ruskehtavan valkoinen. Nokka melko lyhyt, tyvi vaaleanharmaa. Jalat vaalean harmahtavat, melko tukevat.
  • Koko: Pituus 13–14,5 cm, paino 15–27 g.
  • Pesä: Matalalla pensaassa tai ruohovartisten kasvien varassa yleensä alle metrin (0–2,5 m:n) korkeudella. Iso, huolimattomasti rakennettu kuivista kasvien varsista. Vuorattu ohuilla korsilla, jouhilla, juurikuiduilla. Ei käytä seittiä sitomiseen. Koiras rakentaa useita soidinpesiä, joista naaras valitsee yhden pesäksi.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 3–6 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 11–12 vrk. Pesäpoikasaika 9–11 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna lehti- ja sekametsissä koko maassa, pohjoisessa harvinainen. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 800.000–1.200.000 paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, marjat.
  • Ääni: Melko voimakas, leveä ”djvät djvät djvät”. Laulu pitkä, laverteleva, puron solinaa muistuttava säe.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Lehtokerttu on selkäpuolelta harmaanruskea ja vatsapuolelta ruskehtavan valkoinen ilman silmiinpistäviä pukutuntomerkkejä. Muista kertuista, kerttusista ja uunilinnuista erottavina tuntomerkkeinä toimivat lehtokertun melko voimakasrakenteinen ruumiinmuoto, lyhyehkö ja tukeva nokka ja melko tukevat koivet. Lehtokertun koivet ovat harmahtavanruskeat, nokka on harmaa, alanokan tyvi vaaleanharmaa ja silmän värikalvo ruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page