0:00
0:00
Nuori lintu Leppälintu ja käki Nuori lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Leppälintu

Phoenicurus phoenicurus

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Värikäs ja vilkas pikkulintu. Pyrstö keskeltä ruskea, reunoilta ja yläperästä ruosteenpunaruskea. Koiraalla mustat kasvot ja valkoinen otsa. Naaras vaatimattomampi väreiltään. Mustaleppälintua vaaleampi.
  • Koko: Pituus 13–14,5 cm, paino 12–18 g.
  • Pesä: Yleensä rakennuksen kolossa tai pöntössä. Suosii suuriaukkoisia pönttöjä. Rakennettu sammalista, juurikuiduista, naavasta, kuivasta heinästä. Vuorattu runsailla höyhenillä, karvoilla, jouhilla.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–9 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 13–15 vrk. Pesäpoikasaika 12–15 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna valoisissa metsissä koko maassa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 500.000–800.000 paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii Pohjois-Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Tiltalttimainen hillitty ”hyit”, mitä seuraa maiskutus”hyit-dk-dk”. Laulu suruvoittoinen, herkkänä soiva säe.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Leppälintu on vilkas, eloisa ja arka pikkulintu, joka värisyttää alinomaa tiilenpunaista, keskeltä tummanruskeaa pyrstöään. Kesäpukuinen koiras on vatsapuolelta ruosteenpunainen, otsa on valkoinen, kurkku ja posket mustat, päälaki ja selkä tuhkanharmaat. Naaraspukuinen leppälintu (aikuinen naaras ja nuori lintu) on yleisväritykseltään ruskea. Rinnassa on kuitenkin havaittavissa ruosteenruskeaa värisävyä. Syksyllä koirasleppälintu muuttuu sulkasadon myötä kurkusta valkoisenkirjavaksi ja selästä ruskehtavaksi. Leppälinnun koivet ja nokka ovat mustat ja silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page