0:00
0:00
Juvenile

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Luotokirvinen

Anthus petrosus

  • Heimo: Västäräkit – Motacillidae
  • Yleiskuvaus: Melko voimakasrakenteinen, tumma, hieman suttuisen näköinen kirvinen. Nokka kirviseksi melko pitkä, tumma, jalat tummat.
  • Koko: Pituus 15,5–17 cm, paino 20–28 g. Kirvisistämme kookkain.
  • Pesä: Hyvässä kätkössä kalliohalkeamassa tai kivien alla. Rakennettu kuivista korsista ja sammalista. Vuorattu ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 13 vrk. Pesäpoikasaika 13 vrk. Toinen pesye mahdollinen.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna meren ulkosaarilla. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1.500–2.000 paria.
  • Muutto: Päivämuuttaja. Syysmuutto loka–marraskuussa, paluu maalis–toukokuussa. Talvehtii Pohjanmeren ja Lounais-Euroopan rannikoilla. Tavattu satunnaisesti talvella myös Suomessa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Lentoääni ”psriit”, laulu niittykirvismäinen säe, mutta kuuluvampi ja karheampi.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Luotokirvinen on niittykirvistä hiukan isompi, tummempi ja puvultaan lähes yksivärisen harmaa. Sen nokka on pidempi, vaalea silmäkulmanjuova on selvemmin erottuva ja tumman pyrstön reunasulat ovat harmaanvalkeat. Kesällä hyvänä tuntomerkkinä ovat lähes mustat koivet, jotka talvipukuisella linnulla muuttuvat tummanruskeiksi. Syksyiset nuoret luotokirviset ovat puvultaan ruskeampia ja täplikkäämpiä. Luotokirvisen nokka ja silmän värikalvo ovat tummanruskeat.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page