0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lyhytnokkahanhi

Anser brachyrhynchus

  • Heimo: Sorsat – Anatidae
  • Yleiskuvaus: Harmaa hanhilaji, joka voidaan tunnistaa varmasti vain hyvissä olosuhteissa nokan yksityiskohtien avulla.
  • Koko: Pituus 61–76 cm, siipien kärkiväli 137–161 cm, paino 2,8–3,5 kg.
  • Pesä: Kasviaineksesta kyhätty matala keko kuivalla maalla.
  • Pesiminen: Munii 3–5 munaa, haudonta-aika 26­–27 vrk. Poikaset lentokykyisiä 56 vrk:ssa. Pesii löyhissä kolonioissa tundralla. Ei pesi Suomessa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna arktisella tundralla ja tuntureilla Huippuvuorilla, Islannissa ja Grönlannissa. Talvehtii Luoteis-Euroopassa lähinnä Pohjanmeren ympäristössä.
  • Muutto: Suomessa harvalukuinen, mutta viime vuosikymmeninä runsastunut läpimuuttaja, jota tavataan syksyllä syys–lokakuussa ja runsaampana keväällä huhti–toukokuussa usein muiden muuttavien harmaiden hanhien parvissa.
  • Ravinto: Koostuu erilaisista ranta- ja vesikasveista. Vierailee talvialueillaan myös sänkipelloilla.
  • Ääni: Muistuttaa metsähanhen ääniä, mutta törähdykset korkeampia.

Lyhytnokkahanhi muistuttaa metsähanhea, jonka rotuna sitä aiemmin pidettiinkin. Lyhytnokkahanhen nokka on töpäkämpi eikä metsähanhimaisesti oranssi vaan musta ja pieneltä osin vaaleanpunainen. Lyhytnokkahanhen selkä on vaaleampi kuin metsähanhen, pää ja kaula ovat tummempia ja jalat ovat vaaleanpunaiset. Varsinkin lennossa lyhytnokkahanhi erottuu metsähanhiparvesta vaaleamman yläpuolen ansiosta. Nuori lintu muistuttaa puvultaan nuorta metsähanhea, mutta nokka – niin kuin nimikin sanoo – on selvästi lyhyempi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page