0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Mehiläissyöjä

Merops apiaster

  • Heimo: Mehiläisyöjät – Meropidae
  • Yleiskuvaus: Erittäin värikäs, hoikka, pitkänokkainen säihkylintu.
  • Koko: Pituus 25–29 cm, siipien kärkiväli 36–40 cm, paino 44–78 g.
  • Pesä: Kolo eroosiorinteessä, savi- tai hiekkatörmässä.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 4–10 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika noin 20 vrk. Poikaset lentokykyisiä 30–31 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna puoliavoimessa ympäristössä Keski-Euroopassa ja Venäjällä. Tavataan Suomessa vuosittain vierailijana. Lajista on havaintoja toukokuusta elokuuhun.
  • Muutto: Syysmuutto elokuussa, kevätmuutto toukokuussa. Viettää talvet Saharan eteläpuolella Afrikassa.
  • Ravinto: Lentävät hyönteiset, joita pyydystää näköalapaikalta (puhelinlangat, sähkötolpat) syöksymällä.
  • Ääni: Kurkkusointinen, pehmeä, kuuluva ”gryyh”

Mehiläissyöjä on pienen rastaan kokoinen, solakkaruumiinen säihkylintu. Sen nokka on pitkä ja hieman kaareva. Pyrstön keskimmäiset sulat ovat tunturikihumaisesti pidentyneet. Höyhenpuku on hyvin värikäs: päälaki, etuselkä ja siiven tyviosan peitinhöyhenet ovat punaruskeat, otsa on valkoinen, ohjas ja silmän yli ulottuva juova musta, kurkku ja hartiat keltaiset, vatsapuoli sininen ja pyrstö vihreä. Siiven käsisulat ovat päältä siniset ja siiven koko alapuoli on punertavan harmaa. Siiven takareunassa on kapea tumma reunus. Koivet ovat punaruskeat, nokka on musta ja silmän värikalvo on punainen.

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page