0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Metsäkirvinen

Anthus trivialis

  • Heimo: Västäräkit – Motacillidae
  • Yleiskuvaus: Viiruinen, usein näkyvällä paikalla istuva pikkulintu. Muistuttaa niittykirvistä, mutta alta vähemmän viiruinen, tyveltä vaaleanpunainen nokka tukevampi, takavarpaan kynsi lyhyt ja käyrä.
  • Koko: Pituus 14–16 cm, paino 19–25 g.
  • Pesä: Kuivalla paikalla varvikossa tai heinikossa. Rakennettu sammalista ja kuivista heinistä. Vuorattu jouhilla ja ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 12–14 vrk. Pesäpoikasaika 10–14 vrk.
  • Esiintyminen: Suosii avoimia metsiä ja metsänreunoja. Suomen yleisimpiä pesimälintuja. Pesimäkannaksi arvioitu 2 miljoonaa paria. Laji on viime vuosina taantunut.
  • Muutto: Yö- ja päivämuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu huhti–toukokuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Lentoääni sirahtava ”bsrrii”, laulu muistuttaa hieman peipon laulua.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Metsäkirvinen on hieman tukevampi ja isompi kuin niittykirvinen. Metsäkirvinen on selkäpuolelta ruskeasävyinen (niittykirvinen on vihertävä) ja sen rinta on ruosteenkeltainen. Metsäkirvinen on kauttaaltaan viiruinen, mutta vähemmän kuin lapinkirvinen ja niittykirvinen. Hyvä lajituntomerkki on myös takavarpaan kynsi, joka on lyhyt ja muodoltaan käyrempi kuin niittykirvisellä. Metsäkirvisen koivet ovat ruskehtavan punertavat. Nokka on tummanruskea (alta vaaleampi) ja silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page