© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Mustahaikara

Ciconia nigra

  • Heimo: Kattohaikarat – Ciconiidae
  • Yleiskuvaus: Yläpuolelta kokonaan musta, isokokoinen haikara. Lentää kaula suorana.
  • Koko: Pituus 90–105 cm, siipien kärkiväli 1,75–2 m, paino n. 3 kg.
  • Pesä: Suuri risupesä puussa, usein oksalla. Käyttää samaa pesää vuosikaudet ja kelpuuttaa pesäkseen myös petolinnun vanhan pesän. Saattaa myös vallata käytössä olevan petolinnun pesän.
  • Pesiminen: Munii huhtikuussa 2–6 munaa (tavallisesti 3–4). Pääasiassa naaras hautoo, haudonta-aika 32–38 vrk. Poikaset lentokykyisiä 63–71 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesii laajoissa metsissä yksittäisparein. Suosii jokien ja soiden pirstomia vanhoja havusekametsiä. On arka ja huomaamaton erityisesti pesimäaikana. Suomessa tavataan vain säännöllisenä mutta harvalukuisena vierailijana.
  • Muutto: Muuttaa talvialueille Afrikkaan elo–lokakuussa, palaa huhti–kesäkuussa.
  • Ravinto: Hyönteiset, sammakot ja pikkunisäkkäät.
  • Ääni: Tavallisin ääni on ruma ”rääb”, jota esitetään myös aluksi ponnekkaana ja loppua kohti vaimenevana huutosarjana.

Mustahaikara on tumma kattohaikaroiden heimoon kuuluva laji, jonka siivet, pyrstösulat, pää ja kaula ovat kokomustat. Vatsa, kainalot ja alaperä ovat valkeat. Suuri ja kiilamainen nokka on punainen. Koivet ja silmää ympäröivä höyhenetön alue ovat punaiset. Silmän värikalvo on ruskea. Nuori mustahaikara muistuttaa aikuista, mutta mustat höyhenpuvun alueet ovat himmeän vihreänmustia. Nokka, koivet ja silmän ympäryksen höyhenetön alue ovat harmaanvihreät.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page