0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Mustalintu

Melanitta nigra

  • Heimo: Sorsat – Anatidae
  • Yleiskuvaus: Pienehkö sukeltajasorsalintu. Koiras kokotumma, naaras tummanruskea, posket vaaleat. Nokka melko pieni. Suhteellisen pitkä pyrstö, joka näkyy hyvin linnun uidessa.
  • Koko: Pituus 44–54 cm, siipien kärkiväli 70–84 cm, paino 560–950 g.
  • Pesä: Matala syvennys pensaan juuressa tai risujen alla lähellä rantaa. Vuorauksena untuvia.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 7–10 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 30–31 vrk. Poikaset oppivat lentämään 6–7 viikon ikäisinä. Poikaset pesäpakoisia, etsivät itse ravintonsa jo hyvin nuorina, mutta pysyvät poikueena naaraan seurassa.
  • Esiintyminen: Niukkaravinteisilla järvillä Pohjois-Suomessa, kanta vahvin Tunturi-Lapissa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1.000–2.000 paria.
  • Muutto: Päivämuuttaja syksyllä heinä–lokakuussa, paluumuutto huhti–toukokuussa. Näyttävä arktisten pesijöiden kevätmuutto Suomenlahdella toukokuussa illalla ja öisin. Lepäilevät parvet suuria ja tiiviitä. Talvehtii Itämerellä ja Pohjanmerellä, pieni osa Ahvenanmerellä.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, myös vesikasvit ja jopa marjat.
  • Ääni: Koiraan ääni pehmeä vihellys ”hi-jy”. Ääntä kuulee muuttavista parvista yötaivaalta keväällä.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Mustalintukoiras on sysimusta. Naaras on tummanruskea, alta vaaleampi ja posket ja kaulansivut ovat vaaleammat. Nuorella koiraalla on valkeahko vatsa. Mustalinnun koivet ovat ruskeanmustat (koiras) tai vihertävänruskeat (naaras). Koiraan nokka on musta, ylänokan tyvipuolella on kyhmy, jonka edessä punakeltainen täplä. Naaraan nokka on vihertävän musta ja sierainten ympärillä on keltaista. Mustalinnun silmän värikalvo on ruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page