0:00
0:00
Kuva: Simo Mikkonen

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Simo Mikkonen, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Mustarastas

Turdus merula

  • Heimo: Rastaat – Turdidae
  • Yleiskuvaus: Tumma, isokokoinen rastas. Koiras kokomusta, naaras ja nuori lintu tummanruskeita. Sekoitetaan usein kottaraiseen, jota pitkäpyrstöisempi. Mustarastas liikkuu tasajalkaa hyppien (kottarinen juosten).
  • Koko: Pituus 23,5–29 cm, paino 80–135 g.
  • Pesä: Maassa tai puussa, yleensä alle 3 m:n korkeudella. Pesäpaikkojen kirjo hyvin laaja. Rakennettu kuivasta heinästä ja savesta, vuorattu ohuilla korsilla. Muistuttaa räkättirastaan pesää, mutta tunnusmerkillistä on runsas vihreän sammaleen esiintyminen ulkoseinässä.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 2–6 munaa. Munat sinivihreitä, ruskehtavatäpläisiä. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 11–14 vrk. Pesäpoikasaika 12–16 vrk. Pesimäkausi hyvin pitkä, erityisesti Etelä-Suomen kaupungeissa, jossa pesiä on tavattu helmikuusta marraskuuhun. Saattaa tehdä 3 pesyettä kaudessa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna Etelä- ja Keski-Suomen seka- ja lehtimetsissä. Levinneisyys ulottuu harvenevana Etelä-Lappiin saakka. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 400.000–600.000 paria.
  • Muutto: Etupäässä yömuuttaja. Syysmuutto syys–marraskuussa, paluu maalis–huhtikuussa. Osa talvehtii Suomessa, mutta suurin osa (65%) muuttaa Länsi-Eurooppaan.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, marjat, siemenet.
  • Ääni: Kutsuääni sirahtava ”srri”, varoitusäänet kuuluvia säksätyksiä. Laulu kuuluvaa, melodista ja tummasointista. Aloittaa laulukauden jo hyvin varhain keväällä, laulaa aktiivisimmin aamu- ja iltahämärässä.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Mustarastaskoiras on höyhenpuvultaan hiilenmusta. Nokka ja silmärengas ovat oranssinkeltaiset. Naaras on yleisväriltään mustanruskea, sen kurkku on vaalea ja rinnassa on heikkoa täplitystä. Joskus naaraalla voi olla vatsassa vaaleaa ja se sekoitetaan sepelrastaaseen. Nuori mustarastas on vaihtelevan tumma ja sen erityispiirteenä on puvun vahva ruosteenvärinen sävy, joka säilyy alkusyksyn sulkasatoon asti. Mustarastaan koivet ovat tummanruskeat. Nokka on vanhalla koiraalla kellanoranssi, ensimmäisenä talvena mustanruskea ja myöhemmin osin keltainen. Naaraan nokka on tummanruskea ja osin keltainen tai ensimmäisenä talvena tummanruskea. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Mustarastas sekoitetaan usein kottaraiseen. Kottarainen on kuitenkin lyhytpyrstöisempi ja pienempi. Hyvä tuntomerkki on myös lajien liikkuminen maassa: mustarastas hyppii ja kottarainen kävelee.

Mustarastas on Uudenmaan maakuntalintu ja Ruotsin kansallislintu.

Ykköslaulaja

Suomen luonto -lehden järjestämässä lintujen laulukilpailussa ykköspaikan vei mustarastas. Toiseksi äänestettiin viitakerttunen ja yllättäen vasta jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät satakieli ja laulurastas.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page