Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Naakka, Corvus monedula.

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Naakka

Corvus monedula

  • Heimo: Varikset – Corvidae
  • Yleiskuvaus: Keskikokoinen mustahko varislintu. Kaulansivut ja niska vaaleamman harmaat. Silmä harmaanvalkoinen, nokka selkeästi variksen nokkaa pienempi.
  • Koko: Pituus 30–34 cm, siipien kärkiväli 64–73 cm, paino
    182–265 g.
  • Pesä: Rakennusten onkaloissa, koloissa, pöntöissä. Rakennettu korsista, oksista, vuorattu karvoilla, höyhenillä, paperin paloilla, villalla yms.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 4–7 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 17–23 vrk. Pesäpoikasaika 30 vrk, poikaset lentokykyisiä 35 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna kulttuuriympäristössä Etelä-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti. Kanta on runsastunut voimakkaasti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 80.000–130.000 paria.
  • Muutto: Päivämuuttaja. Osittaismuuttaja eli osa kannasta talvehtii Suomessa. Syysmuutto syys–marraskuussa, paluu maalis–huhtikuussa. Talvehtii Tanskassa, Ruotsissa ja Pohjanmeren maissa.
  • Ravinto: Kaikkiruokainen.
  • Ääni: Kimeä ”kja” toistettuna yleensä useita kertoja peräkkäin.

Naakka on noin pulun kokoinen, himmeänmustapukuinen varislintu. Naakan pää on silmän takaa ja kaulansivuilta vaaleanharmaa; vaalean määrä vaihtelee yksilöittäin ja joillakin yksilöillä saattaa kaulansivuilla olla valkeahko sepel. Nokka on lyhyehkö. Koivet ja nokka ovat mustat, silmän värikalvo harmahtavanvalkoinen (vanha lintu) tai harmaansininen (nuori lintu).

Naakka on parvilintu, jonka yksilöiden välillä on arvohierarkia. Naakkapariskunta pysyy parvessakin toistensa läheisyydessä. Naakka on Varsinais-Suomen maakuntalintu.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page