0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Närhi

Garrulus glandarius

  • Heimo: Varikset – Corvidae
  • Yleiskuvaus: Lähes naakan kokoinen, pääosin harmaanpunertava varislintu. Ylä- ja alaperä sekä kurkku valkoiset. Myös kyynärsulissa valkoista. Siiventaive sinimustavalkoraitainen. Huomiotaherättävä musta nokkajuova.
  • Koko: Pituus 32–35 cm, siipien kärkiväli 54–58 cm, paino 140–185 g.
  • Pesä: Yleensä havupuussa muutaman (1,5–9) metrin korkeudella. Rakennettu hatarasti koivunrisuista, vuorattu juurikuiduilla.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 4–9 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 16–18 vrk. Pesäpoikasaika 19–22 vrk, poikaset seuraavat emojaan noin kolme viikkoa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna erityisesti kuusikoissa Etelä- ja Keski-Suomessa, harvinaisena vielä Peräpohjolassa asti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 120.000–160.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu. Pieniä vaelluksia joinakin syksyinä syys–lokakuussa.
  • Ravinto: Kaikkiruokainen.
  • Ääni: Voimakas karhea rääkynä. Omaa muitakin ääniä ja on taitava matkimaan.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Närhi on suunnilleen naakan kokoinen varislintu. Närhen yleisväri on harmaanpunertava. Siiven käsisulkien peitinhöyhenet ja pikkusiipi ovat kirkkaansinisen, mustan ja valkoisen kirjavat. Pyrstö on musta ja yläperä hohtavan valkoinen. Päässä silmiinpistäviä piirteitä ovat musta viiksijuova ja usein tuuheaksi töyhdöksi nousevat päälaenhöyhenet. Närhen siipisulat ovat mustat, käsisulissa on valkeat etureunat ja kyynärsiivellä valkoinen laikku sulkien tyviosassa. Närhen koivet ovat vaaleanruskeat, nokka on musta ja silmän värikalvo sinivalkoinen.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page