0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pensaskerttu

Sylvia communis

  • Heimo: Kertut – Sylviidae
  • Yleiskuvaus: Hernekerttua hieman suurempi ja pitkäpyrstöisempi vilkas kerttu. Käsisulkien ulkoreunat ja siiven peitinhöyhenet laajalti ruosteenruskeita. Kurkku valkeahko.
  • Koko: Pituus 13–15 cm, paino 13–21 g.
  • Pesä: Maassa, matalalla pensaassa tai ruohokasvien varassa. Rakennettu korsista, sidottu runsailla seittitukoilla ja kasvien haituvilla. Vuorattu jouhilla, karvoilla, juurikuiduilla ja muutamalla höyhenellä. Koiras rakentaa useita soidinpesiä, joista naaras valitsee yhden pesäksi.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–7 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 11–13 vrk. Pesäpoikasaika 9–14 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna Etelä- ja Keski-Suomen pensaikkoisilla avomailla Oulun korkeudelle asti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 250.000–400.000 paria.
  • Muutto: Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Terävä napsahdus ”tsäk”. Laulu kireä, nopea säksätys.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Pensaskertun kaikissa puvuissa paras tuntomerkki on ruosteenruskea siipi. Pensaskerttu on pitkähköpyrstöinen ja ruumiinmuodoltaan solakka. Kurkku on valkeahko ja väriraja tummiin poskiin on jyrkkä. Kesäpukuisen koiraan pää on harmaasävyinen, naaraan pää on ruskehtava. Syksyiset pensaskertut ovat yleissävyltään hyvin ruskeita; pää ja selkäpuoli ovat ruskeita ja vatsapuoli on kellanruskean sävyinen. Pensaskertun koivet ovat vaaleanruskeat. Nokka on harmahtavan ruskea ja alanokan tyvi sinertäväsävyisesti vaaleanpunainen. Silmän värikalvo on vihertävän- tai punertavanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page