Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Pensastasku, Saxicola rubetra.

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pensastasku

Saxicola rubetra

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Pieni, lyhytpyrstöinen ja palleromainen, kellanruskean, mustan ja valkoisen kirjava sieppojen heimoon kuuluva lintu. Lennossa erottuvat tyvestä valkeat mustapäiset pyrstön reunasulat. Viihtyy avomailla.
  • Koko: Pituus 12–14 cm, paino 14–18 g.
  • Pesä: Maassa hyvässä kätkössä usein ojanpenkalla, mättään kupeella. Rakennettu sammalista ja heinistä. Vuorattu hienoilla korsilla ja muutamalla höyhenellä. Vuorauksessa laji ei käytä kuivia lehtiä.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 4–8 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 12–14 vrk. Pesäpoikasaika 12–13 vrk, poikaset lentokykyisiä 17–19 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesii pelloilla, laidunmailla, saraniityillä ja teiden varsilla Tunturi-Lapin rajoille asti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 300.000–400.000 paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu huhti–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Lyhyt vihellys ja maiskaus ”hjy-tek”. Laulu lyhyt viserrys ja luonteenomainen soinniton rahina.

Pensastasku on pienikokoinen, palleromainen ja lyhytpyrstöinen kirjava lintu. Kesäpukuisella koiraalla on oranssinvärinen rinta, kirkkaanvalkoinen silmäkulmanjuova ja mustanruskeat posket. Päälaki on tummasävyinen ja tiheästi juovikas. Selkä, yläperä ja hartiat ovat kellanruskeat mustin täplin. Tummilla siivillä ja mustan pyrstön reunasulkien tyvellä on valkeat kuviot. Naaraspukuinen pensastasku (aikuinen naaras ja nuori lintu) on väreiltään koirasta himmeämpi, posket ovat ruskeat, silmäkulmanjuova kellertävä ja valkoiset läikät siivillä ja pyrstössä ovat pienemmät.

Pensastaskun syyspuvussa on tummemman ruosteenruskea yleissävy. Pensastaskun nokka ja koivet ovat mustat ja silmän värikalvo tummanruskea.

Pensastaskut istuvat ravintoa tähyillessään pystyasennossa usein näkyvästi jollakin korkeammalla paikalla, esimerkiksi talventörröttäjillä, seipäillä ja puhelinlangoilla.

Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page