Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Pikkukuovi, Numenius phaeopus.

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pikkukuovi

Numenius phaeopus

  • Heimo: Kurpat – Scolopacidae
  • Yleiskuvaus: Kurppien laajaan heimoon kuuluva kahlaaja. Muistuttaa kuovia, mutta pienempi ja lyhytnokkaisempi. Nokka kaartuu lähinnä kärkiosasta. Tumma päälaki ja tumma juova nokasta silmään korostavat vaaleata silmäkulmanjuovaa. Päälaella selvä vaalea pitkittäisjuova.
  • Koko: Pituus 37–45 cm, siipien kärkiväli 78–88 cm, paino
    305–425 g. Naaras koirasta kookkaampi.
  • Pesä: Matala syvennys maassa, vuorattu korsilla, kuivilla lehdillä ja sammaleilla.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika: 21–25 vrk. Poikaset lentokykyisiä alle 40 vrk:ssa. Poikaset pesäpakoisia, etsivät itse ravintonsa jo hyvin pieninä.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna havumetsävyöhykkeen soilla tai tundralla Lapissa, Kainuussa, Suomenselällä ja Pohjois-Karjalassa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 30.000–50.000 paria.
  • Muutto: Yö- ja päivämuuttaja. Syysmuutto kesäkuun puolivälistä syyskuun alkuun, kevätmuutto huhti– toukokuussa. Talvehtii Länsi-Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Nopea ”kjy-jy-jy-jy-jy-jy”.

Pikkukuovi muistuttaa kuovia, mutta on kooltaan pienempi, nokka on lyhyempi ja kärkiosasta jyrkästi taipunut. Pikkukuovilla on päälaella kaksi tummaa pitkittäisraitaa (puuttuvat kuovilta). Puku on kauttaaltaan kellanruskeankirjava ja lennossa yläperän kiilamainen valkea kuvio on silmiinpistävä. Koivet ovat vihertävän- tai sinertävänharmaat. Nokka on tummakärkisesti ruskea ja alanokan tyviosa punertava. Pikkukuovin silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page