© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Pikkuruokki

Alle alle

  • Heimo: Ruokit – Alcidae
  • Yleiskuvaus: Kottaraisen kokoinen, mustavalkoinen, pieni ruokkilintu.
  • Koko: Pituus 19–21 cm, siipien kärkiväli 34–38 cm, paino 140–192 g.
  • Pesä: Ei varsinaista pesää, muninta tapahtuu jyrkän merenrantakallion kalliohyllylle.
  • Pesiminen: Munii yhden munan kesäkuussa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 28–31 vrk. Poikasia ruokitaan pesällä 27–30 vrk, jonka jälkeen poikaset lentokykyisiä ja itsenäisesti toimeentulevia.
  • Esiintyminen: Pesii tiheinä yhdyskuntina Luoteis-Atlantilla ja Jäämerellä jyrkillä kalliorannoilla. Koko arktisen alueen kannaksi arvioidaan 8–18 miljoonaa paria. Suomessa tavataan harhailijoita säännöllisesti, yleisimmin loppusyksyllä ja talvella.
  • Muutto: Lähtevät kolonioista elokuussa, palaavat takaisin helmi–huhtikuussa. Talvehtii Pohjois-Atlantilla ja myös Jäämerellä (jäätilanteen mukaan).
  • Ravinto: Erilaiset meren pienet selkärangattomat eläimet ja pikkukalat.
  • Ääni: Erilaisia nauravia ja livertäviä ääniä, joita yhdyskunnasta kantautuu kohisevana kuorona.

Pikkuruokki on noin kottaraisen kokoinen vesilintu. Rakenteeltaan se on tanakka, lyhytkaulainen ja -nokkainen. Pää, rinta ja selkäpuoli ovat mustat. Kyynärsiiven takareunassa on kapea valkoinen siipijuova ja osassa selän höyheniä on valkoiset reunat, jotka muodostavat selän sivuille valkeita pitkittäisiä juovia. Pikkuruokin siiven alapinta on muista ruokkilinnuista poiketen tumma. Vatsa ja alaperä ovat valkoiset. Talvipuvussa alapuoli on kokonaan valkoinen. Pikkuruokin koivet ovat ruskeat tai harmaat, nokka ja silmän värikalvo ovat mustat.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page