0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pikkutiira

Sternula albifrons

  • Tieteellinen synonyymi: Sterna albifrons
  • Heimo: Tiirat – Sternidae
  • Yleiskuvaus: Hyvin pieni tiiralaji. Siivet pitkät ja kapeat. Siiveniskut erittäin nopeat.
  • Koko: Pituus 21–25 cm, siipien kärkiväli 41–47 cm, paino 47–63 g.
  • Pesä: Emon muovaama syvennys hiekalla tai soralla.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuun vaihteessa 1–3 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 19–22 vrk. Poikaset lentokykyisiä 28 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Harvinainen pesimälaji Perämeren alavilla rannoilla. Suomen kannaksi arvioitu 70 paria.
  • Muutto: Syysmuutto heinä–syyskuussa (marraskuussa), paluu toukokuun alkupuolelta lähtien. Talvialueet Afrikan länsirannikolla.
  • Ravinto: Pienet kalat ja pintavesien pienet selkärangattomat, syöksysukeltaa.
  • Ääni: Nenäsointinen ”knäk”.
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu.

Pikkutiira on hyvin pieni tiiralaji, jonka parhaat tuntomerkit ovat valkoinen otsa, musta päälaki ja keltainen mustakärkinen nokka. Selkäpuoli on vaaleanharmaa, siipien uloimmat sulat ovat mustat ja pyrstö on valkoinen ja matalasti halkoinen. Nuori pikkutiira on selkäpuolelta kellanharmaan ja mustankirjava, otsa on laajalti valkoinen ja päälaki mustaviiruisesti kellanruskea.

Pikkutiiran koivet ovat oranssinkeltaiset (vanha lintu) tai ruskehtavan keltaiset (nuori lintu). Nokka on mustakärkisesti keltainen (vanha lintu), keltatyvisesti ruskea (nuori lintu). Silmän värikalvo on tumma. Pikkutiira lentää nopein siiveniskuin, lähes kahlaajamaisesti.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page