0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Punajalkaviklo

Tringa totanus

  • Heimo: Kurpat – Scolopacidae
  • Yleiskuvaus: Kurppien laajaan heimoon kuuluva keskikokoinen kahlaaja. Nokka lyhyempi kuin mustaviklolla. Siipien takareunat laajalti valkoiset. Pyrstö valkoinen mustin kapein juovin. Valkoinen yläperä jatkuu kiilamaisena selkään.
  • Koko: Pituus 24–27 cm, siipien kärkiväli 47–53 cm, paino 92–127 g.
  • Pesä: Matala syvennys heinikossa, tekee kasvavista heinistä pesää suojaavan katoksen.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 22–26 vrk. Poikaset lentokykyisiä 27–35 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesii kosteilla sisämaan (paikoitellen) ja merenrannikon niityillä. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 5.000–6.000 paria.
  • Muutto: Etupäässä yömuuttaja. Syysmuutto heinä–elokuussa, paluu keväällä huhti–kesäkuussa. Talvehtii Länsi-Euroopassa, Välimeren maissa ja Afrikassa. Muuttoaikoina lepäilee yksittäin tai pieninä ryhminä alavilla rannoilla.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Lentoääni ”tjyy-hyy”. Pesimäaikana erittäin äänekäs, äänet voimakkaita ja sointuvia.
  • Uhanalaisuus: Vaarantunut, rauhoitettu.

Punajalkaviklo on keskikokoinen, selkäpuolelta tasaisen ruskeankirjava kahlaaja. Vatsapuoli on tiheästi viiruinen. Punajalkaviklo on kaulasta ja kuvunseudusta ruskehtava ja vatsapuolen takaosasta vaalea. Nokka on keskimittainen ja suora. Paras tuntomerkki on siiven leveälti valkoinen takareuna. Yläperän valkoinen kiilakuvio on samanlainen kuin musta- ja valkoviklolla. Koivet ovat punaiset (vanha lintu) tai keltaiset (nuori lintu) ja nokka on tummakärkisesti punainen (vanha lintu) tai keltatyvisesti punainen (nuori lintu). Silmän värikalvo on ruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page