0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Tuomas Lehtonen, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Punakylkirastas

Turdus iliacus

  • Heimo: Rastaat – Turdidae
  • Yleiskuvaus: Pienikokoinen rastas, jolla voimakas, kellanvalkea silmäkulmanjuova, ruosteenruskeat kupeet ja siivenalukset. Rinta, vatsa ja kupeet tumman pitkittäisviiruiset.
  • Koko: Pituus 19–23 cm, paino 49–79 g.
  • Pesä: Puussa tai maassa. Lajin pesäpaikkojen kirjo on laaja. Rakennettu kuivasta heinästä ja savesta, vuorattu ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 3–8 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 11–15 vrk. Pesäpoikasaika 10–15 vrk. Pesimäkausi huhtikuusta elokuun alkuun.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna erityyppisissä metsissä koko Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1,5 miljoonaa paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto syys–lokakuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Välimeren maissa. Talvihavaintoja myös Suomesta.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, marjat, siemenet.
  • Ääni: Lentoääni aavistuksen karhea, venytetty “tsiih”. Laulun peruskaavana 3–6 kirkasta ja kauas kuuluvaa alkutavua. Säe päättyy vaimeaan visertelyyn. Laulussa maantieteellistä vaihtelua eri puolilla Suomea (ns. ‘murrelaulaja’).
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Punakylkirastas on rastaistamme pienin. Sen selkäpuoli on yksivärisen ruskea ja rinta pitkittäisviiruinen (laulurastas on täplikäs). Punakylkirastaalla on selvä, kellanvalkea silmäkulmanjuova sekä ruosteenruskeat kupeet ja siivenalukset. Koivet ovat vaaleanruskeat. Nokka on mustanruskea ja alanokka keltatyvinen. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page