Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Punarinta, Erithacus rubecula.

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Punarinta

Erithacus rubecula

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Talitiaisen kokoinen, päältä ruskehtava sieppojen heimoon kuuluva lintu, Naama ja rinta oranssinpunaiset, pyrstö ruskea. Alapuoli vaalea, kupeilla ruskehtavaa ja kaulan sivuilla harmaata. Musta suurehko nappisilmä.
  • Koko: Pituus 12,5–14 cm, paino 13–21 g.
  • Pesä: Kannonkolossa, puunjuurakossa pienen puun juurella, joskus myös avopöntössä. Rakennettu kuivista lehdistä ja sammalista. Vuorattu jouhilla, juurikuiduilla, ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 2–8 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 12–15 vrk. Pesäpoikasaika 11–17 vrk. Toinen pesye mahdollinen.
  • Esiintyminen: Pesivänä kuusivaltaisissa metsissä Metsä-Lappia myöten. Yksi runsaimpia lintujamme, Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1–3,3 miljoonaa paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto syys–lokakuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii pääasiassa Välimerenmaissa, talvisin Suomessakin satunnaisesti.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, siemenet, marjat.
  • Ääni: Terävä ”tik”, jota toistaa usein sarjassa, laulu hopeakellojen helinää, aktiivisimmin hämärissä.

Punarinta on talitiaisen kokoinen, selkäpuolelta ruskehtava lintu, jolla on oranssinpunainen naama ja rinta. Pyrstö on ruskea, vatsapuoli valkeahko, kupeilla on ruskehtavaa ja kaulan sivu on harmaa. Punarinnan ruumiinmuoto on palleromainen, jalat ovat pitkähköt ja silmä on suurehko tumma nappisilmä. Koivet ovat ruskeat, nokka tummanruskea (alanokan tyvi on vaaleampi) ja silmän värikalvo on tummanruskea. Punarinta on utelias ja vaikuttaa rohkealta.

Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page