0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Reima Kekäläinen, Kari Pihlaviita, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Punavarpunen

Carpodacus erythrinus

  • Heimo: Peipot – Fringillidae
  • Yleiskuvaus: Keskikokoinen tasavärinen peippolintu. Koiras helppo tuntea punaisen yläperän, pään ja rinnan perusteella. Naaras ja nuoret linnut vaalean ruskeita. Nokka lyhyt ja vahva, nokan harja kaareva. Silmät pienet, tummat, pyöreät.
  • Koko: Pituus 13,5–15 cm, paino 21–26 g.
  • Pesä: Pensaassa tai puussa. Rakennettu siirottavista korsista, mesiangervon kuivista kukinnoista, vuorattu juurikuiduilla ja jouhilla.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 4–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 11–13 vrk. Pesäpoikasaika 10–15 vrk.
  • Esiintyminen: Pensaikkoisilla alueilla ja kulttuuriympäristöissä Etelä-Suomesta Lappiin. Kanta tihein Etelä-Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 110.000–130.000 paria.
  • Muutto: Pääasiassa yömuuttaja. Syysmuutto heinä–elokuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii Kaakkois-Aasiassa.
  • Ravinto: Siemenet, silmut, hyönteiset
  • Ääni: Kanarialintumainen ”tšyii”. Laulu kirkas vihellys ”hyyi-tsy-pityy”. Koiras laulaa näkyvällä paikalla, muutoin syrjään vetäytyvä ja hiljainen.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu.

Vanha punavarpukoiras on päästä, kaulasta, rinnasta ja yläperästä syvän karmiininpunainen. Selkä siivet ja pyrstö ovat ruskeat ja vatsa valkoinen. Naaraalta ja nuorelta koiraalta puuttuu punainen väri; ne ovat harmaanruskeita ja epäselvästi juovikkaita. Naaras ja nuori koiras ovat tunnistettavissa parhaiten paksusta nokasta, viiruisesta rinnasta, siiven kahdesta vaaleasta juovasta ja pienistä pyöreistä silmistään. Punavarpusen koivet ovat tummanruskeat, nokka on ruskea ja silmän värikalvo tummanruskea.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page