Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Pyrstötiainen, Aegithalos caudatus.

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pyrstötiainen

Aegithalos caudatus

  • Heimo: Pyrstötiaiset – Aegithalidae
  • Yleiskuvaus: Pienikokoinen, erittäin pitkäpyrstöinen (7–9 cm) lintu. Valkoinen pää, mustat pienet nappisilmät.
  • Koko: Pituus 13–15 cm, paino 7–10 g.
  • Pesä: Yleensä koivussa 1,5–15 m:n korkeudella oleva pallomainen taideteos, ulkopuolelta naamioitu taidokkaasti tuohella ja jäkälillä. Vuorattu runsailla höyhenillä..
  • Pesiminen: Munii huhtikuussa yleensä 7–12 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 12–14 vrk. Pesäpoikasaika 14–19 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna nuorehkoissa lehti- ja sekametsissä Etelä-Suomesta jopa Oulun ja Kainuun korkeudelle asti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 20.000–40.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu, joka aika-ajoin vaeltaa voimakkaasti. Vaellukset ulottuvat jopa tuhansien kilometrien päähän. Vaelluksia loka–marraskuussa ja vähäistä paluuta maalis–huhtikuussa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Korkea ”tii-tii-tii”, särisevä ”tsrrr tsrrr”, laulu sinitiaismainen kilinä.

Pyrstötiainen on pieni, palleromainen ja erittäin pitkäpyrstöinen lintu, meillä heimonsa ainoa edustaja. Pyrstötiaisen pää on lumivalkoinen ja vatsapuoli valkoinen, alavatsassa ja alaperässä on hieman harmaata tai punertavaa sävyä. Selkäpuoli on mustan-, valkoisen- ja punertavankirjava. Pitkä pyrstö on musta ja valkoreunainen. Koivet ovat mustanruskeat (vanha lintu) tai punertavat (nuori lintu). Nokka on musta (vanha lintu) tai tyvestä ja kärjestä kellertävä ja muuten musta (nuori lintu). Silmän värikalvo on punertavanruskea ja silmärengas on keltainen tai punainen.

Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page