Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Räkättirastas, Turdus pilaris.

Kuva: Simo Mikkonen Kuva: Simo Mikkonen Kuva: Simo Mikkonen

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Simo Mikkonen, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Räkättirastas

Turdus pilaris

  • Heimo: Rastaat – Turdidae
  • Yleiskuvaus: Suuri, voimakasrakenteinen, pitkäpyrstöinen, kirjava rastas. Takaselkä, yläperä ja niska harmaat. Siivenalukset, kainalot ja vatsa valkeat. Rinnassa okranvärinen vyö. Kurkku, rinta ja vatsansivut juovikkaita.
  • Koko: Pituus 22–27 cm, paino 82–138 g.
  • Pesä: Puussa, harvoin muunlaisessa paikassa (halkopino, kallioseinämä), 1–30 m:n korkeudella. Rakennettu kuivasta heinästä ja savesta, vuorattu ohuilla korsilla.
  • Pesiminen: Munii huhtikuussa 3–7 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 11–14 vrk. Pesäpoikasaika 11–15 vrk. Pesii keväällä kolonioissa, uusintapesinnöissä vaihtaa biotooppia eikä pesi yhdyskuntina vaan yksittäispareina tai löyhinä muutaman linnun yhteisöinä. Keväisten yhdyskuntien tehokas yhteispuolustus tarjoaa hyvää suojaa myös monille muille lintulajeille.
  • Esiintyminen: Pesivänä erilaisissa metsissä lähes koko Suomessa. Yleinen viljelysten tuntumassa, metsissä harvinaisempi. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1–2 miljoonaa paria.
  • Muutto: Yö- ja päivämuuttaja. Syysmuutto syys–marraskuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Hyvinä marjavuosina voi esiintyä Suomessa talvellakin runsaana.
  • Ravinto: Madot, etanat, hyönteiset, hämähäkit. Syksyllä ja talvella marjat.
  • Ääni: Räkättäviä ääniä. Laulu kitisevää ja kirskuvaa visertelyä.

Räkättirastas on kulorastasta hieman pienempi isokokoinen rastas. Sen selkä on punaruskea, pää, niska ja yläperä ovat harmaat. Rinta on ruosteenkeltainen ja mustatäplikäs. Musta täplitys jatkuu kupeilla valkoisen vatsan molemmin puolin. Pyrstö- ja siipisulat ovat mustat, siiven alapuolen peitinhöyhenet ja kainalot ovat kulorastaan tavoin valkoiset. Räkättirastaan sukupuolet ovat höyhenpuvultaan lähes identtiset. Nuori räkättirastas on tunnistettavissa ruskeanharmaasta päästä ja niskasta sekä runsaammasta täplityksestä.

Räkättirastaan koivet ovat ruskeat. Nokka on talvella mustakärkisesti oranssinkeltainen, kesällä kokonaan keltainen (koiras) tai ylänokassa on keltaisen ohella hieman ruskeaa (naaras ja nuoret linnut). Silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page