0:00
0:00
Kuva: Pekka Hyvönen

© Copyright: Kuvat: Pekka hyvönen, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland),. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rautiainen

Prunella modularis

  • Heimo: Rautiaiset – Prunellidae
  • Yleiskuvaus: Punarinnan kokoinen, harmaa, yläpuolelta varpusmaisen kirjava ja viiruinen, alapuolelta lyijynharmaa, varpusten lahkoon kuuluva lintu.
  • Koko: Pituus 13–14,5 cm, paino 15–24 g.
  • Pesä: Katajassa tai näreessä 0,25–4 m:n korkeudella. Rakennettu huolellisesti sammalista, kuivista oksista ja kasvin varsista. Vuorattu karvoilla, villalla ja sammalten punaisilla pesäkkeenperillä.
  • Pesiminen: Munii toukokuun alusta alkaen 3–7 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 11–12 vrk. Pesäpoikasaika 11–15 vrk. Pesimäkausi poikkeuksellisen pitkä, toukokuusta elokuun alkuun.
  • Esiintyminen: Pesii kuusikkoisissa metsissä koko maassa. Piilotteleva ja usein huomaamaton. Laulaa kuitenkin näkyvällä paikalla, yleensä kuusen latvan kärjessä. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 500.000–700.000 paria.
  • Muutto: Päivämuuttaja. Syysmuutto syys–lokakuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa. Talvihavaintoja myös Suomesta.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, siemenet.
  • Ääni: Lentoääni hihittävä ”tsi-hi-hi-hi”. Laulu lyhyt, kirkkaana ylös alas helkkyvä säe.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Varpuslintujen lahkoon kuuluva, Suomessa heimonsa ainoa edustaja, noin punarinnan kokoinen rautiainen on tummasävyinen ja selkäpuolelta varpusmaisen kirjava. Rautiaisen kaula, silmäkulmanjuova, rinta ja osa vatsaa ovat lyijynharmaat. Selkäpuoli on punaruskea ja voimakkaasti viiruinen. Voimakasta viiruisuutta on myös kupeilla. Rautiaisen sukupuolet ovat höyhenpuvultaan identtiset. Koivet ovat kellanruskeat, nokka mustanruskea ja silmän värikalvo punaruskea (vanha lintu) tai harmaanruskea (nuori lintu).

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page