0:00
0:00
Koiras keväällä Koiras syksyllä Naaras syksyllä

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Riekko

Lagopus lagopus

  • Heimo: Aitokanat – Phasianidae
    Alaheimo: Metsäkanat – Tetraoninae
  • Yleiskuvaus: Kesällä ruskeasävyinen ja valkeasiipinen metsäkanalintu. Talvella täysvalkoinen, vain koiraalla punainen heltta silmän yläpuolella.
  • Koko: Pituus 35–43 cm, siipien kärkiväli 55–66 cm, paino 500–800 g.
  • Pesä: Matala syvennys maassa, useimmiten suon laidassa kuivalla paikalla kannon tai mättään kupeella tai pienen puun tai pensaan juurella.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 7–14 munaa (tavallisesti 9–11). Vain naaras hautoo, haudonta-aika 20–27 vrk. Poikaset lentokykyisiä 5–15 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Taantunut ja lähes hävinnyt Etelä-Suomesta. Pesii soilla ja tunturimetsissä, suosii koivua reviirillään. Nykyiseksi kannaksi arvioitu 65.000–150.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu, joka talvisin siirtyy Lapissa tunturikoivikoista alemmas laaksoihin. Muualla maassa elää kesät talvet samassa ympäristössä. Lajilla on myös todettu epäsäännöllistä vaeltelua, joka joskus saattaa suuntautua kymmenien (satojen?) kilometrien päähän
  • Ravinto: Vaihtelee iän ja vuodenajan mukaan. Pääravintona erilaiset ruohokasvien, pensaiden ja lehtipuiden silmut, versot ja lehdet. Syksyisin runsaammin erilaisia marjoja, talvella lähes pelkästään pajujen ja koivujen silmuja. Riekon poikasten ensiravinto koostuu hyönteisistä (mm. hyttyset), siirtyminen kasviravintoon tapahtuu lentokyvyn kehittymisen yhteydessä.
  • Ääni: Remahtava ja hätkähdyttävän voimakas naurunräkätys, joka myös kuuluu soidinhuutoon osana.
  • Uhanalaisuus: Vaarantunut, rauhoitettu. Muiden metsäkanalintujen tapaan riistalintu. Kiirunan tapaan riekkoa on luvallista pyytää ansoilla kolmessa pohjoisimmassa kunnassa.

Riekko on keskikokoinen metsäkanalintu. Se eroaa muista metsäkanalinnuista paitsi kiirunasta valkeiden siipien perusteella. Vuoden aikana riekolla on useita erilaisia pukuja, koiraalla neljä ja naaraalla kolme. Kesällä riekko on ruskeankirjava ja talvella täysin valkea lukuun ottamatta mustia pyrstösulkia. (Riekkoa muistuttava kiiruna on kesällä harmaasävyinen.) Talvipukuisen riekkokoiraan silmän yläpuolella on punainen heltta, mutta siltä puuttuu kiirunalle tyypillinen musta nokasta alkava ja silmän yli jatkuva juova.

Riekon koivet ovat kauttaaltaan höyhenpeitteiset ja vain kynnet ovat paljaat. Riekon kynsien väri on harmaa, nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea. Pakkasöinä riekko yöpyy kiepissä (lumeen kaivettu onkalo).

Riekko on Peräpohjolan maakuntalintu.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page