0:00
0:00
Talvipukuinen lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Riskilä

Cepphus grylle

  • Heimo: Ruokit – Alcidae
  • Yleiskuvaus: Pienehkö musta ruokkilintu, suuri valkoinen laikku siivillä. Nokka pieni, terävä. Talvipukuinen lintu mustan ja valkoisen kirjava.
  • Koko: Pituus 32–38 cm, siipien kärkiväli 49–58 cm, paino 380–575 g.
  • Pesä: Munat paljaalla maalla kivipaasien onkaloissa tai kalliohalkeamissa. Pesämateriaalina pikkukivet.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 2(–3) munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 29 vrk. Poikaset lähtevät pesästä lentokyvyttöminä n. 40 vrk:n kuluttua. Siinä vaiheessa niin lihavia, etteivät pääse lentoon. Itsenäistyvät lähdettyään pesäkolosta.
  • Esiintyminen: Ulkosaariston laji. Suomen kanta 7.000–11.000 paria. Pesii yhdyskuntina.
  • Muutto: Syysmuutto elokuusta alkutalveen. Keväällä paluu maalis–huhtikuussa. Osa talvehtii jäätilanteesta riippuen, osa muuttaa Itämeren eteläosiin asti.
  • Ravinto: Pohjakaloja, pääasiassa teistejä ja tokkoja, mutta myös vapaasti uivia lajeja kuten tuulenkaloja. Kuljettaa poikasilleen kaloja poikittain nokassaan useita kerrallaan.
  • Ääni: Korkea, hieman väräjävä vihellys, niittykirvismäinen ”tiist tist tist”.
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu.

Aikuinen riskilä on höyhenpuvultaan kokomusta, paitsi että sillä on siivillä suuri valkoinen laikku. Talvipukuinen riskilä on mustavalkoisen kirjava, mutta näyttää kauempaa hyvin vaalealta. Pää ja koko vatsapuoli ovat valkoiset, selkäpuoli on harmaankirjava ja aikuisen linnun tapaan siipilaikku on puhtaanvalkoinen. Nuori riskilä muistuttaa talvipukuista aikuista, mutta on nuhruisemman oloinen ja valkoisessa siipilaikussa on harmaita täpliä.

Riskilän koivet ovat punaiset (vanha lintu) tai punertavanruskeat (nuori lintu). Nokka on musta ja silmän värikalvo ruskea.

Riskilän siiveniskut ovat huristavia; se lentää lähellä veden pintaa ja kallistelee ruumistaan puolelta toiselle.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page