0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Ruokokerttunen

Acrocephalus schoenobaenus

  • Heimo: Kerttuset – Acrocephalidae
  • Yleiskuvaus: Kirjava, ruovikoissa viihtyvä kerttunen. Selän kuviointina tummaa juovitusta oliivinruskealla pohjalla. Punaruskea yläperä viiruton. Silmäkulmanjuova selvästi erottuva, leveä, likaisen- tai kellanvalkea.
  • Koko: Pituus 11,5–13 cm, paino 11–15 g.
  • Pesä: Maassa tai hieman koholla kasvien varassa. Rakennettu saran- ja ruo’onlehdistä, vesisammalista. Vuorattu karvoilla ja ruo’onhöydyillä.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 3–7 munaa. Etupäässä naaras hautoo, haudonta-aika 12–15 vrk. Pesäpoikasaika 10–16 vrk.
  • Esiintyminen: Pesii kosteilla pensaikkomailla ja ruovikoissa koko maassa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 200.000–400.000 paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Maiskuttava ”dsäk”. Laulaa ruovikossa kiireisellä rytmillä ”ikään kuin ei ehtisi kaikkea sanoa kerralla”.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Ruosteenruskea juovaton yläperä, leveä likaisenvalkea tai kellanvalkea silmäkulmanjuova sekä päälaen ja selän juovitus erottavat ruokokerttusen kaikista muista Suomessa pesivistä kerttusista. Aikuinen lintu on alapuolelta likaisenvalkoinen ja rinnasta juovaton, syksyinen nuori lintu on alapuolelta kellanruskean sävyinen ja rinnasta heikosti täplikäs. Ruokokerttusen päälakijuova on melko selvä. Koivet ovat vaalean ruskeanharmaat, nokka on mustanruskea, alanokan tyvi kellanpunertava ja silmän värikalvo ruskea.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page