0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Satakieli

Luscinia luscinia

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Tasaisen ruskehtava ja vaatimattoman näköinen. Muistuttaa leppälintunaarasta, mutta on isokokoisempi. Pyrstö yhtenäisen punaruskea. Rinnassa harmaanruskeaa kirjailua.
  • Koko: Pituus 15–17 cm, paino 24–31 g.
  • Pesä: Yleensä maassa, hyvässä kätkössä. Suosii pesän sijoittamisessa nokkosta. Rakennusaineena korret, ruohon varret, kuivat lehdet, vuorauksena jouhet ja hienot heinät.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 3–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 13–14 vrk. Pesäpoikasaika 11–14 vrk.
  • Esiintyminen: Pesii tiheissä, nuorissa lehtimetsissä, peltojen metsäsaarekkeissa ja puistoissa Kainuun korkeudelle saakka. Levinneisyyden pohjoisosissa harvalukuinen. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 18.000–25.000 paria. Laji on runsastunut ja laajentanut esiintymisaluettaan.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Karhea maiskahdus ”dsrak”, varoitus korkea ”hiit”. Laulu voimakkaita vihellyksiä ja rätinöitä. Laulu on kovaääninen, mutta ei kovin taidokas. Kuuluu hiljaisina kesäöinä kauas. Paras laulukausi on saapumisesta juhannuksen tienoille.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Satakieli on melko vaatimattoman näköinen, puvultaan tasaisen vaaleanruskehtava. Ainoa värikkäämpi yksityiskohta on kokonaan punaruskea pyrstö. Rinnassa on harmaanruskeaa täplitystä. Satakieli muistuttaa ulkonäöltään leppälintunaarasta, mutta on isokokoisempi ja tummempi. Kerttusista satakieli eroaa mm. pidempien koipien perusteella. Satakielen koivet ovat vaaleanruskeat, nokka on tummanruskea ja silmän värikalvo punaruskea.

Satakieli on Etelä-Karjalan maakuntalintu.

Tiesitkö tämän?

Satakielen reviirin kooksi arvioidaan 0,3–0,7 hehtaaria eli sen reviirin säde on 31–47 metriä. Hyvällä säällä laulu voi ylittää reviirin rajat monikymmenkertaisesti.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page