0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sepelkyyhky

Columba palumbus

  • Heimo: Kyyhkyt – Columbidae
  • Yleiskuvaus: Uuttukyyhkyä suurempi, rotevampi ja pitkäpyrstöisempi. Siivillä valkea poikittaisjuova, vanhoilla linnuilla myös kaulan sivuilla valkea sepel.
  • Koko: Pituus 38–43 cm, siipien kärkiväli 68–77 cm, paino 400–600 g.
  • Pesä: Harva, ohuista risuista kasattu, muodoltaan levymäinen. Sijaitsee tavallisemmin kuusessa.
  • Pesiminen: Munii 2 munaa huhtikuun puolivälistä alkaen. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 17–20 vrk. Poikaset lentokykyisiä 35 vrk:ssa. Saattaa saada 2 tai 3 poikuetta kaudessa.
  • Esiintyminen: Aiemmin arkana tunnettu sepelkyyhky on sopeutunut hyvin ihmisiin ja se voi pesiä aivan pihapiirissäkin. Esiintyy muuttoaikaan suurina parvina. Pesivänä nykyisin lähes Tunturi-Lapin rajoille asti. Suomen kannaksi arvioitu 300.000 paria.
  • Muutto: Muuttaa Länsi-Eurooppaan syys–lokakuussa, palaa (maalis–)huhtikuussa. Päivämuuttaja. Muutamia kymmeniä yksilöitä jää talveksi erityisesti Luonais-Suomen kaupunkeihin.
  • Ravinto: Siemenet, jyvät, herneet.
  • Ääni: Monitavuinen kumea kuherrus, jota usein luullaan pöllön ääneksi. Saattaa aloittaa laulun varhain keväällä, etenkin kaupunkiympäristöissä.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu. Riistalintu, kyyhkyslajeistamme ainoa, joka on luokiteltu riistalinnuksi. (Vuonna 2012 metsästettiin yli 200.000 sepelkyyhkyä, eli noin joka viides riistalintu oli sepelkyyhky.)

Sepelkyyhky on suurikokoisin kyyhkylajimme. Se on yleisväriltään vaalean siniharmaa. Siivillä on valkoinen poikkijuova ja kaulan sivulla valkoinen sepel, joka kuitenkin puuttuu nuorelta sepelkyyhkyltä. Kaulan sivulla valkoisen sepelkuvion ympärillä on vihertävää metallinkiiltoa ja rinnalla on laajalti viininpunaista hohdetta.

Sepelkyyhkyn koivet ovat punaiset (vanha lintu) tai vaaleanpunertavat (nuori lintu), nokka on kellanvalkokärkisesti punainen (vanha lintu) tai tyveltä siniharmaa ja kärkeä kohti vaaleneva (nuori lintu). Silmän värikalvo on vaaleankeltainen (vanha lintu) tai tummanruskea (nuori lintu).

Sepelkyyhkyn lentosiluetti on tukeva ja rintava. Pyrstö on pitempi kuin uuttukyyhkyllä. Lentoon lähtiessään sepelkyyhky läiskäyttää siipiään kuuluvasti yhteen. Matkalento on nopeaa ja suoraviivaista. Soidinlennossa sepelkyyhkykoiras lentää viistosti ylös, läiskäyttää siipiään ja liitää alaspäin.

Pesäviipyiset poikaset

Linnunpoikaset jaetaan usein kahteen eri luokkaan sillä perusteella, kuinka pian ne pystyvät jättämään pesänsä. Pesän jättäminen ei tarkoita lopullista jättämistä, vaan itsenäistä liikkumista kuoriutumisen jälkeen. Pesäviipyisten lintujen poikaset ovat pitkään kuoriutumisen jälkeen riippuvaisia emoistaan. Pesäviipyisiä poikasia ovat kyyhkyt, varpuslinnut, tikat, petolinnut ja haikarat. Vastakohta pesäviipyinen -termille on pesäpakoinen.

→ Levinneisyyskartta (Lintuatlas, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Lisenssi: CC 3.0)

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page