0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sepelrastas

Turdus torquatus

  • Heimo: Rastaat – Turdidae
  • Yleiskuvaus: Mustarastasta muistuttava, hieman hoikempi, pitkäkaulaisempi ja kapeasiipisempi tumma rastas. Rinnassa valkea puolikuu, siivillä vaaleita reunuksia sulissa ja siiven peitinhöyhenissä.
  • Koko: Pituus 24–27 cm, paino 85–120 g.
  • Pesä: Kalliojyrkänteellä. Rakennettu sammalista, kuivista lehdistä ja heinistä.
  • Pesiminen: Munii kesäkuussa 3–6 munaa. Pääasiassa naaras hautoo, haudonta-aika 12–14 vrk. Pesäpoikasaika 14–16 vrk.
  • Esiintyminen: Harvinainen Tunturi-Lapin pesimälintu. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 50–150 paria. Nähdään vähälukuisena kevät- ja syysmuuttajana erityisesti läntisessä Suomessa.
  • Muutto: Pääosin yömuuttaja. Syysmuutto syys–marraskuussa, kevätmuutto huhti–toukokuussa. Talvehtii Välimeren maissa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, marjat, siemenet.
  • Ääni: Voimakas maiskutus ”dsek dsek”, laulussa kolme kirkasta huiluääntä, joita seuraa punakylkimäinen viserrys.
  • Uhanalaisuus: Vaarantunut, rauhoitettu.

Sepelrastas muistuttaa mustarastasta, mutta on hieman hoikempi, pitkäkaulaisempi ja kapeasiipisempi. Koiraan puku on lähes musta (läheltä erottuu vaaleaa suomukuviointia) lukuun ottamatta rinnan valkoista puolikuunmuotoista laikkua ja siipisulkien sekä siiven peitinhöyhenten vaaleita hopeanvärisiä reunuksia. Naaras on yleisväriltään tumman mustanruskea, höyhenpuvun suomukuviointi on selvempää ja rinnan sepelkuvio on himmeämpi. Sepelrastaan koivet ovat ruskeat. Nokka on keltainen, nokan kärki ja yläreuna ovat vaihtelevasti ruskeat. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page