0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sinipyrstö

Tarsiger cyanurus

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Punarinnan kokoinen ja käyttäytymiseltään tätä muistuttava. Kaikissa puvuissa sininen pyrstö, oranssit kupeet ja vatsansivut, terävärajainen valkea kurkkulaikku.
  • Koko: Pituus 13–14 cm, paino 10–18 g.
  • Pesä: Maakolossa, juuren alla. Rakennettu kuivista korsista, sammalista ja neulasista.
  • Pesiminen: Munii kesäkuussa 5–7 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 15 vrk. Pesäpoikasaika 15 vrk.
  • Esiintyminen: Harvinainen pesimälintu Itä-Lapissa, Kuusamossa ja Kuhmossa. laajentamassa levinneisyysaluettaan hitaasti länteen. Suosii koskemattomia ja kosteita vaarojen rinteiden kuusikoita. Ensimmäiset havainnot Suomessa 1949. Pesimäkanta vaihtelee vuosittain. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 150–6.500 paria.
  • Muutto: Lajin harvalukuisuuden ja vallitsevan muuttosuunnan takia muuton yksityiskohdat tuntemattomia. Lajia on tavattu toukokuusta syyskuuhun. Talvehtii Kaakkois-Aasiassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Kutsuääni ”tek-tek”. Laulu muistuttaa hieman punakylkirastasta, lyhyt, kirkas ja alle kaksi sekuntia kestävä säe.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu.

Sinipyrstö muistuttaa rakenteeltaan ja kooltaan leppälintua. Sinipyrstön kaikissa puvuissa luonteenomaisia tuntomerkkejä ovat pyrstön ja yläperän sininen väri (vaikea nähdä luonnossa), kupeiden oranssinpunainen sekä poskien ja valkoisen kurkun välinen jyrkkä väriraja. Kesäpukuisella koiraalla myös pää, selkäpuoli ja siivet ovat sinisiä. Syyspuvussa koiras muistuttaa naarasta, mutta sillä on edelleen sinistä hartioissa. Naaraspukuinen sinipyrstö on vaatimattomamman värinen. Sen selkäpuoli on punarintamaisen oliivinruskea, kurkku on kellertävänvalkoinen, rinta harmaasävyinen ja vatsa harmaanvalkoinen. Naaraspukuisilla on vaalea silmärengas. Sinipyrstön koivet ovat mustanruskeat, nokka on musta ja silmän värikalvo mustanruskea.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page