0:00
0:00
Nuori lintu Nuori koiras

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sinirinta

Luscinia svecica

  • Heimo: Siepot – Muscicapidae
  • Yleiskuvaus: Melko pieni, hoikkajalkainen ja suhteellisen lyhytpyrstöinen. Voimakas silmäkulmanjuova ulottuu lähes niskaan asti. Pyrstön kärkiosa musta, tyviosan reunat ruosteenruskeat. Koiraalla sinistä, punaista ja mustaa rinnassa, naaras vaatimattomamman näköinen.
  • Koko: Pituus 13–14 cm, paino 15–21 g.
  • Pesä: Maassa hyvässä kätkössä kasvillisuuden joukossa. Rakennettu pääasiassa kuivista heinistä, lehdistä, sammalista ja jäkälistä. Vuorattu hienoilla heinillä. Pesämalja erittäin syvä.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 4–8 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 12–15 vrk. Pesäpoikasaika 12–13 vrk, poikaset lentokykyisiä 14–16 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: ”Lapin satakieli”, joka pesii vain Pohjoisessa Lapissa tunturikoivikoissa ja soistuneilla kosteilla paikoilla. Vähentynyt. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 30.000–80.000 paria.
  • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elo–syyskuussa, paluu toukokuussa. Talvehtii Koillis-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, marjat, siemenet.
  • Ääni: Karhea raksutus ”drak drak”. Ääntä on verrattu lipputankoa tuulessa hakkaavan köyden läpsytykseen. Kaunis ja erittäin monivivahteinen laulu.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Aikuisen sinirinnan hyviä tuntomerkkejä ovat voimakas kellanvalkoinen silmäkulmanjuova, tumman pyrstön tyviosan ruosteenruskea tyvikuvio ja pitkät koivet. Kesäpukuisen koiraan tuntee kimaltavansinisen, mustan ja ruosteenpunaisen kirjavasta rinnasta. Syksyllä rintakuvio on himmeämpi ja sinistä väriä esiintyy vain hieman. Sinirintanaaraalta puuttuu yleensä rinnasta sininen ja ruosteenruskea väri kokonaan ja naaraan kermanvalkoista kurkkua reunustavat alta ja sivulta mustat täplät. Sinirinnan koivet ovat vaaleanruskeat, nokka on musta ja silmän värikalvo on tummanruskea.

Sinirinta on Lapin maakuntalintu. Lapissa esiintyvät sinirinnat kuuluvat nimirotuun (L. s. svecica). Etelä-Suomessa tavataan satunnaisesti eteläistä rotua (L. s. cyanecula). Eteläisen rodun koiraan tuntee siitä, että nimirotuisen koiraan ruosteenpunainen rintatäplä on korvautunut silkinvalkoisella täplällä. Sinirintarotujen naaraita ei maastossa voi erottaa toisistaan.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page