0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tunturihaukka

Falco rusticolus

  • Heimo: Jalohaukat – Falconidae
  • Yleiskuvaus: Lähes kanahaukan kokoinen roteva jalohaukka. Lento jalohaukkamaista, voimakasta. Siivet leveät, jalohaukaksi pyöreähkökärkiset. Poski suttuinen verrattuna muuttohaukan tumman rajaamaan valkoiseen poskeen, viiksijuova epäselvä.
  • Koko: Pituus 53–63 cm, siipien kärkiväli 109–134 cm, paino 1,3–1,7 kg.
  • Pesä: Kallionjyrkänteellä vanhassa korpin tai piekanan pesässä.
  • Pesiminen: Munii huhtikuun alkupuolella 3–5 munaa. Vain naaras hautoo. Haudonta-aika 29 vrk. Poikaset lentokykyisiä 35–42 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna Tunturi-Lapissa. Suomen kannaksi arvioidaan noin 30 paria. 2015 laskettu yksilömäärä oli 64.
  • Muutto: Osa talvehtii pesimäseudulla, osa (nuoret yksilöt etupäässä) siirtyvät etelämmäksi; osa jopa Itämeren eteläpuolelle asti.
  • Ravinto: Linnut, mieluiten riekot ja kiirunat. Joskus myös pikkujyrsijät.
  • Ääni: Varoitus karhea ”kra-kra-kra…”.
  • Uhanalaisuus: Äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu.

Aikuinen tunturihaukka muistuttaa muuttohaukkaa, mutta on isompi, pyrstö on hieman pidempi ja siivet ovat tyveltä leveämmät. Lisäksi tunturihaukalla on hieman hitaammat siiveniskut kuin muuttohaukalla. Tunturihaukan selkäpuoli on selvästi kirjava, usein ruskehtava, vatsapuoli on täplikäs (ei selkeästi poikkijuovikas) ja viiksijuova on epäselvä, kun taas muuttohaukalla viiksijuova on korostuneen selvä. Yleisväritykseltään tunturihaukka on muuttohaukkaa vaaleampi. Nuori tunturihaukka on yläpuolelta ruskea ja sen viiksijuova on aikuiseen lintuun verrattuna selvempi. Tunturihaukan jalat ovat keltaiset (vanha lintu) tai kellanharmaat (nuori lintu), nokka on kellertävätyvisesti ja tummakärkisesti sinertävä, vahanahka keltainen (vanha lintu) tai sinivihreä (nuori lintu) ja silmän värikalvo on tumma (ruskea).

Tunturihaukka saalistaa muuttohaukan tapaan voimakkaalla syöksylennolla saaliin yläpuolelta. Haukkametsästäjien mukaan tunturihaukan syöksynopeus on suurempi kuin muuttohaukan. Tunturihaukka iskee lentävään saaliiseen niin kovalla voimalla, että saalis putoaa kuolleena maahan. Saalistaessaan tunturihaukka saattaa myös lekutella lyhytaikaisesti, mutta tavallisimmin se partioi saalistusmaitaan lentäen muutaman kymmenen metrin korkeudessa tai istuen jollakin näköalapaikalla liikkumattomana pitkiä aikoja.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page