0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turkinkyyhky

Streptopelia decaocto

  • Heimo: Kyyhkyt – Columbidae
  • Yleiskuvaus: Pitkäpyrstöinen hiekanruskea kyyhky, jolla pyrstössä runsaasti valkoista, kaulansivuilla mustavalkea kaulasepel.
  • Koko: Pituus 31–34 cm, siipien kärkiväli 48–56 cm, paino 125–195 g.
  • Pesä: Harva, laakea, levymäinen, risuista rakennettu. Sijaitsee puussa.
  • Pesiminen: Munii 2 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 14–16 vrk. Poikaset lentokykyisiä 15 vrk:ssa. Useita pesintöjä, munintakausi huhtikuusta–lokakuuhun.
  • Esiintyminen: Harvalukuinen ja paikoittainen pesimälintu kulttuuriympäristössä, yleisimmin Etelä-Suomessa ja Pohjanlahden rannikkokaupungeissa. Viihtyy viljasiilojen ja viljatilojen ympärillä sekä puistoissa. Suomen kannaksi arvioitu 100–200 paria. Tulokaslaji, ensi pesintä Vaasassa vuonna 1966.
  • Muutto: Paikkalintu. Nuorilla yksilöillä epäsäännöllistä vaellusta.
  • Ravinto: Siemenet, jyvät.
  • Ääni: Soidinhuuto tukahtunut, kolmitavuinen ”du-duu-du”.
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu.

Turkinkyyhky on lähes uuttukyyhkyn kokoinen, solakka ja pitkäpyrstöinen, selkäpuolelta hiekanruskea kyyhky. Vatsapuoli ja pää ovat punertavan vaaleanruskeat, kaulansivuilla on kapea mustavalkea kaulasepel. Turkinkyyhkyllä on pyrstössä laajalti harmaanvalkoista (pyrstöstä puuttuu turturikyyhkyn valkoista aluetta reunustava musta juova). Turkinkyyhkyn siipi on alapuolelta vaalea, siiven yläpinta on tyvipuolelta vaalea ja kärjestä tumma. Turkinkyyhkyn koivet ovat punertavat, nokka on musta ja silmän värikalvo punainen.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page