0:00
0:00
Täytetty turturikyyhky Luonnontieteen museossa

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turturikyyhky

Streptopelia turtur

  • Heimo: Kyyhkyt – Columbidae
  • Yleiskuvaus: Pieni kyyhky, jonka tummassa pyrstössä silmiinpistävän valkoinen kärkivyö. Selkä- ja hartiahöyhenet kirkkaan ruosteenruskeareunuksiset.
  • Koko: Pituus 25–27 cm, siipien kärkiväli 49–55 cm, paino 107–140 g.
  • Pesä: Matala ja laakea, risuista rakennettu. Sijaitsee puussa.
  • Pesiminen: Munii 2 munaa toukokuun lopussa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 13–14 vrk. Poikaset lentokykyisiä 18–20 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Kulttuurilintu lähes kesykyyhkyn tapaan. Tavattu Suomessa ensi kerran vuonna 1953 ja ensi pesintä varmistettu 1979 Lappeenrannassa. Harvalukuinen pesimälintu Kaakkois- ja Etelä-Suomessa, pesimäkanta 5–10 paria.
  • Muutto: Talvialueet trooppisessa Afrikassa, syysmuutto elo–lokakuussa (tavattu vielä marras–joulukuussakin), paluu touko–kesäkuussa.
  • Ravinto: Siemenet.
  • Ääni: Kehräävä turina ”turr turr turr”.
  • Uhanalaisuus: Äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu. (Koko Euroopan pesimäkannaksi arvioitu 3,5–7 miljoonaa paria.) Maailmanlaajuisesti luokiteltu vaarantuneeksi.

Siro ja pitkäpyrstöinen turturikyyhky on suuren rastaan kokoinen. Turturikyyhky on selkäpuolelta mustatäpläisesti ruosteenruskea. Siiven isot peitinhöyhenet ovat siniharmaat ja siipisulat sekä alta että päältä tummat (turkinkyyhkyllä vaaleat). Turturikyyhkyn kaulansivulla on soikea, mustavalkea kerrottu kaulasepel. Pyrstö on kärjestä valkoinen; valkoista korostaa pyrstön tumma tyviosan juova. Koivet ovat tummanpunaiset, nokka vaaleakärkisesti musta ja silmän värikalvo keltainen.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page