Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Urpiainen, Carduelis flammea.

Koiras ja poikanen

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Urpiainen

Carduelis flammea

  • Heimo: Peipot – Fringillidae
  • Yleiskuvaus: Vaaleanharmaankirjava punaotsainen pieni peippolintu. Muistuttaa tundraurpiaista, mutta on väriltään tummempi ja viiruisempi. Yläperä viiruinen, alaperän höyhenissä leveä tumma ruotojuova.
  • Koko: Pituus 11,5–14 cm, paino 12–16 g.
  • Pesä: Puussa tai pensaassa 0–4 m:n korkeudella. Rakennettu huolellisesti oksista, varvuista, keskikerros jäkälistä, ohuista juurista, katajankuoresta yms. Vuorattu pajunvillalla, poronkarvoilla ja höyhenillä.
  • Pesiminen: Munii 3–7 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 10–12 vrk. Pesäpoikasaika 12–13 vrk. Pesimäkausi pitkä, huhtikuusta heinäkuun loppupuolelle. Osalla kannasta kaksi pesyettä.
  • Esiintyminen: Suomessa pohjoisen havumetsävyöhykkeen laji, mutta pesii myös tunturikoivikoissa. Pesimälintuna runsas Pohjois-Suomessa, mutta pesii ajoittain Etelä-Suomessakin. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 200.000–500.000 paria. On joinakin vuosina runsas lintujen talviruokintapaikoilla.
  • Muutto: Osittaismuuttaja, jonka vaelluksia ja talvehtimisia luonnehtii epäsäännöllisyys. Syysmuutto loka–marrakuussa, kevätmuutto maalis–huhtikuussa. Talvehtii Etelä- ja Keski-Venäjällä sekä Suomessa.
  • Ravinto: Erilaiset kasvien siemenet, talvella lepän ja koivun siemenet.
  • Ääni: Lentoääni ”dšu- dšup”, kutsuääni nouseva ”tsäii”. Laulu koostuu kutsuäänen toistelusta ja surisevista äänistä.

Urpiainen on harmaanruskea, tummaviiruinen peippolintu, jolla on musta leukalappu, punainen otsa ja siivillä kaksi vaaleaa siipijuovaa. Koiraalla on vaihtelevassa määrin punaista myös rinnassa. Urpiaisen yläperä on viiruinen ja alaperän höyhenissä on leveä tumma ruotojuova. Koivet ovat tummanruskeat, nokka on tummakärkisesti keltainen ja silmän värikalvo on tummanruskea.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page