© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Idänpäästäinen

Sorex caecutiens

  • Lahko: Päästäiset ja kontiaiset – Soricomorpha
  • Heimo: Päästäiset – Soricidae
  • Samannäköisiä lajeja: Korpipäästäinen, Kääpiöpäästäinen, Metsäpäästäinen, Vaivaispäästäinen, Vesipäästäinen
  • Koko: Pieni nisäkäs, pieni päästäinen. Pää 1,6–1,7 cm, pää ja ruumis 4,5–7 cm, häntä n. 3–4,5 cm, paino 3–8 g. Ruuminpaino pienenee talvella.
  • Yleiskuvaus: Lieriömäinen ruumis, lyhyet jalat. Selkäpuolelta ruskea–tummanruskea, vatsapuolelta kellanharmaa, selvä väriraja selän ja vatsan välillä. Pitkä suippo kuono, pienet silmät, lyhyet pyöreät korvat. Keskimittainen ohut häntä. Tuoksu saippuamainen.
    Sorex –suvun päästäisiä on vaikea erottaa toisistaan. Idänpäästäinen on suurempi kuin vaivais- ja kääpiöpäästäinen, ja sen turkki poikkeaa väritykseltään metsä- ja korpipäästäisestä.
  • Liikkuminen: Nopeaa ryntäilevää juoksemista. Käyttää aktiivisesti kuonoaan ympäristön tutkimiseen. Ui.
  • Jäljet: Päästäisten käpälissä on viisi kynnellistä varvasta ja kuusi anturaa. Kesäaikaan päästäisten pieniä jälkiä on hyvin vaikea havaita. Päästäiset tekevät pieniä polkuja kasvillisuuteen ja kaivavat käytäviä sekä käyttävät muiden pikkunisäkkäiden kaivamia käytäviä. Ne käyttävät myös hiirien ja myyrien polkuja.
  • Pesä: Samanlainen kuin metsäpäästäisellä.
  • Lisääntyminen: Vuodessa 1–3 poikuetta, 2–11 poikasta (keskimäärin 7–8), syntyvät sokeina ja karvattomina.
  • Äänet: Siritystä.
  • Ravinto: Monenlaisia selkärangattomia: mm. matoja, etanoita, kotiloita, siiroja, hämähäkkejä, kovakuoriaisia. Sulamattomia osia, kuten kovakuoriaisten peitinsiiven palasia voi olla näkyvissä.
  • Jätökset: Kuten metsäpäästäisellä.
  • Uhanalaisuus: Rauhoitettu.

Idänpäästäistä tavataan Itä- ja Pohjois-Suomessa. Laji suosii havu- ja sekametsiä, pohjoisessa myös soita, mutta sopeutuu muunkinlaisiin ympäristöihin. Päästäisillä on hyvin nopea aineenvaihdunta, ja siksi niiden on syötävä säännöllisesti. Päästäiset ovat aktiivisia päivät läpeensä, kerrallaan 1–2 tuntia liikkeessä, välillä pieniä lepotaukoja. Aktiivisuus vähenee huomattavasti talvella, jolloin päästäiset viettävät aikansa enimmäkseen maan alla. Elinpiiri vaikuttaa olevan laajempi kuin metsäpäästäisellä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page