© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Mustapäästäinen

Sorex isodon

  • Nimi myös: Korpipäästäinen
  • Lahko: Päästäiset ja kontiaiset – Soricomorpha
  • Heimo: Päästäiset – Soricidae
  • Samannäköisiä lajeja: Idänpäästäinen, Kääpiöpäästäinen, Metsäpäästäinen, Vaivaispäästäinen, Vesipäästäinen
  • Koko: Pieni nisäkäs, keskikokoinen päästäinen. Pää 1,6–2 cm, pää ja ruumis 5,5–8 cm, häntä 4–5,5 cm, paino 6–14 g. Ruuminpaino pienenee talvella.
  • Yleiskuvaus: Lieriömäinen ruumis, lyhyet jalat. Turkki ruskea, selkäpuolelta tummempi. Pitkä suippo kuono, pienet silmät, pienet pyöreät korvat pään sivuilla. Ohut häntä.
    Sorex –suvun päästäisiä on vaikea erottaa toisistaan. Mustapäästäinen on suurempi kuin vaivais- ja kääpiöpäästäinen, ja sen turkki on eri värinen kuin idänpäästäisellä. Kaikkein eniten se muistuttaa metsäpäästäistä.
  • Liikkuminen: Nopeaa touhukasta juoksua. Käyttää hyvin aktiivisesti kuonoaan ympäristön tutkimiseen. Osaa uida.
  • Jäljet: Päästäisten käpälissä on viisi kynnellistä varvasta ja kuusi anturaa. Kesäaikaan päästäisten pieniä jälkiä on hyvin vaikea havaita. Tekevät pieniä polkuja kasvillisuuteen, kaivavat ja käyttävät muiden pikkunisäkkäiden käytäviä. Käyttävät myös myyrien ja hiirien polkuja.
  • Pesä: Samanlainen kuin metsäpäästäisellä.
  • Lisääntyminen: 1 tai 2 pesuetta, joissa keskimäärin 5–7 poikasta, syntyvät sokeina ja karvattomina.
  • Äänet: Korkeaa siritystä
  • Ravinto: Monenlaisia selkärangattomia: mm. matoja, etanoita, kotiloita, siiroja, hämähäkkejä ja pieniä hyönteisiä. Toisinaan myös kasviravintoa.
  • Jätökset: Kuten metsäpäästäisellä.
  • Uhanalaisuus: Rauhoitettu.

Mustapäästäistä tavataan Suomessa eriytyneinä populaatioina keski- ja pohjoisosissa maata. Laji viihtyy havumetsissä, etenkin maaperältään kosteissa korvissa. Päästäisillä on hyvin nopea aineenvaihdunta, ja siksi niiden on syötävä säännöllisesti vähän väliä. Päästäiset ovat aktiivisia päivät läpeensä, kerrallaan 1–2 tuntia liikkeessä, välillä pieniä lepotaukoja. Aktiivisuus vähenee huomattavasti talvella, jolloin päästäiset viettävät aikansa enimmäkseen maan alla. Mustapäästäisen reviirikoosta ei ole tietoa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page