© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Lapinmyyrä

Microtus oeconomous

  • Lahko: Jyrsijät – Rodentia
  • Heimo: Myyrät – Cricetidae
  • Samannäköisiä lajeja: Harmaakuvemyyrä, Kenttämyyrät, Metsämyyrä, Metsäsopuli, Peltomyyrä, Punamyyrä
  • Koko: Melko suuri myyrä. Kallo n. 2,5 cm, pää ja ruumis 8–16 cm, häntä 3–7 cm (yli kolmannes koko pituudesta), paino 25–60 g. Koiraat suurempia kuin naaraat.
  • Yleiskuvaus: Pyöreähkö ruumis, lyhyet jalat. Selkäpuoli ruskeanharmaa, vatsapuoli harmaanvalkoinen; pyöreähkö pää ja kuono, pienet silmät, pienet pyöreät korvat pään sivuilla taaksepäin suuntautuneet. Lyhyt häntä (vähintään kolmannes ruumiin pituudesta). Muistuttaa peltomyyrää, mutta suurempi, tummempi ja häntä pidempi.
  • Liikkuminen: Kävelee, juoksee, kaivaa, kiipeää, ui ja sukeltaa.
  • Jäljet: Etukäpälissä neljä varvasta, takakäpälissä viisi. Viisi anturaa etukäpälissä, kuusi takakäpälissä. Hieman peltomyyrän jälkiä suuremmat.
  • Pesä: Sammal- ja heinäpalloja käytäväverkostossa juuri maanpinnan alapuolella, joskus maanpinnalla.
  • Lisääntyminen: Poikueiden määrä riippuu ravinnon saannista ja lämpötilasta. 2–5 pesuetta vuodessa, poikasia tavallisesti 6–8, näkökykyisiä noin 10 päivässä, itsenäisiä muutamaa päivää myöhemmin.
  • Äänet: Ei havaintoja.
  • Ravinto: Syö monenlaista kasviravintoa, etenkin kosteikkojen kasveja.
  • Jätökset: Muistuttaa kenttä- ja peltomyyrän papanoita.

Lapinmyyrää tavataan Suomessa Pohjois-Lapissa, eteläraja on hieman napapiirin eteläpuolella. Eriytyneitä populaatioita voi tavata myös Selkämeren ulkosaaristossa. Elinympäristöä ovat rehevät suot ja nykyään etenkin pakettipellot. Lapinmyyrä liikkuu enimmäkseen öisin ja on aktiivinen läpi vuoden. Vuotuiset kannanvaihtelut ovat yleisiä. Tiheimmillään yhdellä hehtaarilla voi olla 200–300 lapinmyyrää.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page