© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Liito-orava

Pteromys volans

  • Lahko: Jyrsijät – Rodentia
  • Heimo: Oravat – Sciuridae
  • Samannäköisiä lajeja: Orava
  • Koko: Pieni nisäkäs, keskikokoinen jyrsijä, oravaa selvästi pienempi. Pää n. 3,5 cm, pää ja ruumis 13–21 cm, häntä 9–14 cm, paino 100–200 g. Naaraat yleensä hieman koiraita suurempia.
  • Yleiskuvaus: Pehmeä, silkkinen turkki hopeanharmaa. Pyöreähkö pää ja kärkeen päin suippeneva kuono, suuret tummat silmät (tyypillistä hämärässä liikkuvilla eläimillä), Pään sivuilla pyöreähköt korvat hieman silmiä suuremmat. Häntä pitkä, tuuhea ja litteä, ojennettu suoraksi eläimen liitäessä, ruumiin yli kaarelle taivutettuna sen ollessa paikoillaan.
  • Liikkuminen: Hyvin ketterä kiipeilijä joka harvoin laskeutuu maanpinnalle. Liitää etu- ja takajalkojen välisen kalvomaisen ihon avulla. Saattaa liitää lähes 80 metriä.
  • Jäljet: Löytyy harvoin, sillä liito-orava on harvoin maassa. Lumijäljistä huomaa, että jälkiparit päinvastoin kuin oravalla eli takajalkojen jälkipari etujalkojen jälkiparin takana.
  • Pesä: Vanhoissa tikankoloissa tai muissa puunkoloissa, joskus linnunpöntöissä. Lisääntymispesä on sammalilla tai jäkälillä vuorattu. Tavallisesti käytössä useampia pesiä.
  • Lisääntyminen: Lisääntymiskausi keväästä kesään, Parittelu maalis–huhtikuussa, kantoaika 5 viikkoa, 1 tai 2 pesuetta. Poikasia 2–3, paino n. 5 g. Vieroitetaan kuukauden iässä.
  • Ravinto: Monenlaista kasviravintoa, lehtipuiden lehtiä ja silmuja, pähkinöitä, marjoja, sieniä. Joidenkin tietolähteiden mukaan joskus linnunmunia ja -poikasia.
  • Jätökset: Usein liito-oravan elinpaikka paljastuu jätösten avulla. Ovat kuin kellanoransseja tai kullanruskeita riisinjyviä, niitä löytyy pesäpuun alta. Kesällä papanat tummempia.
  • Uhanalaisuus: Silmalläpidettävä, rauhoitettu. (Myös pesäpuiden tuhoaminen on kielletty.)

Liito-orava elää EU-maista vain Suomessa ja Virossa, joissa ovat Euraasian läntisimmät liito-oravat. Suomessa levinneisyys ulottuu etelästä Oulu-Kuusamo-linjalle asti. Lukumääräksi vuonna 2006 arvioitiin noin 143.000 naarasta (liito-oravista puhuttaessa ei käytetä termiä parimäärä). Liito-orava on puiden eläjä, jonka metsää vallitsevat kuuset, ja jossa kasvaa riittävästi myös lehtipuita. Tällaisten metsien pirstoutuminen on uhkana liito-oravalle. Liito-oravat ovat yöeläimiä, eivät nuku talviunta. Reviirin suuruus noin 10 ha (naaras) – 50 ha (koiras).

Liito-orava on Nuuksion kansallispuiston tunnuseläin ja mm. Espoon nimikkoeläin.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page