© Copyright: Kuvat:

Kari Pihlaviita, Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Metsähiiri

Apodemus flavicollis

  • Nimi myös: Isometsähiiri
  • Lahko: Jyrsijät – Rodentia
  • Heimo: Rottaeläimet – Muridae
  • Samannäköisiä lajeja: Kotihiiri, Peltohiiri
  • Koko: Pieni nisäkäs, hiiristämme suurin. Pää 2,5–3 cm, pää ja ruumis 9–13 cm, häntä 9–13,5 cm, paino 10–45 g (tavallisesti 25–30 g).
  • Yleiskuvaus: Selkäpuoli kellanruskea–punaruskea, vatsapuoli ja jalat valkeahkoja, rinnan poikki kulkee keltainen ”kaulus”. Pyöreähkö pää, suippeneva kuono, ulkonevat silmät, suhteellisen suuret hörökorvat pään sivuilla. Pitkä häntä (hieman ruumista pitempi). Metsähiiri on rottaa huomattavasti pienempi, mutta selkeästi suurempi kuin pelto- ja koivuhiiri, ja siltä puuttuu selästä musta viiru.
  • Liikkuminen: Hyvin ketterä: kävelee, juoksee, loikkii, hyppii, kiipeää. Voi viettää enemmän aikaa puissa, jos maanpinnalla on ruokaa niukalti. Liikkeet hidastuvat kylmissä oloissa.
  • Jäljet: Etukäpälät 13 × 15 mm, neljä varvasta; Takakäpälät suuremmat, 20 × 19 mm, viisi varvasta ja kuusi anturaa, joista kaksi kantapäässä. Askelväli juostessa 4,5–5 cm, loikat 15 cm tai pakotilanteessa jopa metrin pituisia! Jalanjälkien välissä voi näkyä hännän piirtämä viiru.
  • Pesä: Karkeatekoinen, heinistä ja sammalista muovailtu pallo, joskus silputtua paperia tai muuta keinotekoista ainesta, kätketty maanalaiseen käytävään, puun juuristoon, rakennuksen onkaloihin.
  • Lisääntyminen: Moniavioinen. Lisääntyminen painottuu keskikesään, paljolti riippuvainen ruoan saannista. Vuodessa useita pesueita, joissa 1–10 poikasta (tavallisesti 4–7), paino alle 3 g, syntyvät sokeina ja karvattomina. Itsenäistyvät 18 päivässä, sukukypsyys 45–55 päivässä. Elinikä 1–1,5 vuotta.
  • Äänet: Suuri äänikirjo, monet äänet taajuudeltaan ihmisen kuuloalueen ulkopuolella. Hyvin äänekäs kiinniotettaessa.
  • Ravinto: Monenlaista vaihtelevaa kasvi- ja eläinravintoa: siemeniä (myös viljaa), kasvinvarsia, kukkia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Jos ravintoa on runsaasti, varastoi sitä koloihin.
  • Jätökset: Lieriömäinen, 3–5 mm:n papana, väri vaihtelee ravinnon mukaan, jätetään sinne tänne, mutta kasaumia pesän ja ruokalähteiden luona.

Metsähiiri esiintyy Etelä-Suomessa Vaasan korkeudelle asti. Pääelinympäristöjä ovat metsät ja metsänreunat. Sitä tavataan sekä lehti- että havumetsissä etenkin viljelymaiden läheisyydessä sekä puutarhoissa. Metsähiiri on yöeläin. Se on aktiivinen kaikkina vuodenaikoina. Aktiivisuus on vähäisempää talvella, jolloin metsähiiri viettää paljon aikaa pesässä tai käytävissä. Talvisin sitä voi tavata myös sisätiloista, esim. ulkorakennuksista ja ullakoilta. Metsähiiren elinpiiri on keskimäärin 2000 m², mutta ympäristöllä ja ruoan saatavuudella on suuri vaikutus alueen kokoon. Tiheimmillään yhdellä hehtaarilla voi elää 100 metsähiirtä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page