© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Punamyyrä

Myodes rutilus

  • Tieteellinen nimi aiemmin: Clethrionomys rutilus
  • Lahko: Jyrsijät – Rodentia
  • Heimo: Myyrät – Cricetidae
  • Samannäköisiä lajeja: Harmaakuvemyyrä, Kenttämyyrät, Lapinmyyrä, Metsämyyrä, Metsäsopuli, Peltomyyrä
  • Koko: Pieni myyrä. Kallo 2–2,5 cm, pää ja ruumis 8–11 cm, häntä n. 3 cm, paino 15–40 g.
  • Yleiskuvaus: Pyöreähkö ruumis, lyhyet jalat. Selkäpuolelta punaruskea, vatasapuoli kermanvärinen. Pyöreähkö pää ja kuono, pienet silmät, pyöreät korvat pään sivuilla taaksepäin suuntautuneet. Lyhyt häntä jonka kärjessä karvatupsu. Harmaan värin puuttuminen erottaa punamyyrän metsämyyrästä.
  • Liikkuminen: Kävelee, juoksee, kaivaa, enimmäkseen maassa mutta myös kiipeää, etsii syötävää maanpinnalta.
  • Jäljet: Samanlaiset kuin metsämyyrällä, mutta hieman suuremmat.
  • Pesä: Sammalista ja heinistä puunjuuristoon rakennettu pallo, puunkolossa tai kivien alla. Kaivaa tunneleita ja tekee maanpinnalle polkuja.
  • Lisääntyminen: 2–4 pesuetta, tavallisesti 4–9 poikasta, syntyvät sokeina ja karvattomina, itsenäistyvät noin kolmeviikkoisina.
  • Äänet: Erilaisia lavertelevia ja kitiseviä ääniä.
  • Ravinto: Pääasiassa kasvinsyöjä, syö monenlaista kasviravintoa: vihreät ja pehmeät kasvinosat, silmut, varret, kukat, marjat, hedelmät. Syö myös sieniä ja selkärangattomia.
  • Jätökset: Lieriömäinen, mustanruskea papana (peltomyyrän jätökset ovat luonteenomaisesti vihreitä), pienempi kuin metsähiiren papana.
  • Uhanalaisuus: Rauhoitettu.

Punamyyrä elää havu- ja sekametsissä, pajupensaikoissa ja puurajan yläpuolella. Laji vaatii elinpaikaltaan tiheää aluskasvillisuutta, eikä sitä tavata täysin avoimilta maastonkohdilta. Punamyyrää tavataan maamme pohjois- ja koillisosissa. Laji on aktiivinen läpi vuorokauden. Reviirin laajuus on 0,1–2 ha. Vuotuiset kannanvaihtelut ovat merkittäviä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page