© Copyright: Kuvat: Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Punakeltaverkkoperhonen

Euphydryas aurinia

  • Heimo: Täpläperhoset – Nymphalidae
  • Alaheimo: Aitotäpläperhoset – Nymphalinae
  • Siipien kärkiväli: Keskikokoinen, 32–46 mm. Naaraat yleensä kookkaampia kuin koiraat.
  • Siipien yläpinta: Ruskeanmustien vöiden, juovien ja suonien ympäröimiä oransseja ja keltaisia täpliä. Takasiiven reunassa oranssi vyö, jossa rivi mustia pisteitä. Heti vyön ulkopuolella rivi mustareunaisia keltaisia täpliä.
  • Siipien alapinta: Etusiipi kalpean oranssi, keltatäpläinen. Takasiipi kalpean oranssi, tyviosassa kellanvalkoisia mustareunaisia täpliä, keskellä mustareunainen kellanvalkoinen poikkivyö ja uloimpana kellanvalkoisista kaarista koostuva vyö. Kahden viimeiseksi mainitun vyön välissä rivi mustia täpliä.
  • Elinympäristö: Metsäniityt, runsaskukkaiset kosteat niityt ja suot.
  • Lentoaika: Kesäkuu.
  • Talvehtimismuoto: Toukka.
  • Toukan ravintokasvi: Purtojuuri (Succisa pratensis) ja heinäratamo (Plantago lanceolata).
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu Suomessa.

Punakeltaverkkoperhonen on taantunut ja sitä voidaan tavata nykyään harvinaisena enää Kaakkois-Suomessa.

Siipien yläpinnan väri, joka on sekoitus oranssia ja keltaista sekä takasiipien reunan musta pisterivi erottavat punakeltaverkkoperhosen muista verkkoperhosista. Koiraat puolustavat reviirejään pensaissa ja metsän laidoilla, missä ne odottavat naaraita. Naaraat munivat munat ryppäinä isäntäkasvin lehtien alapinnoille. Toukat elävät yhdyskunnissa seittipesissä, joissa ne myös talvehtivat.

Muita saman suvun lajeja
Saman alaheimon perhosia

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page