Lumipalloheisi Lumipalloheisi

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Koiranheisi

Viburnum opulus

 • Heimo: Tesmayrttikasvit – Adoxaceae
  (aiemmin Kuusamakasvit – Caprifoliaceae)
 • Suku: Heidet – Viburnum
 • Kasvumuoto ja korkeus: Pensas. 1–3 m.
 • Kukka: Kukinnossa kahdenlaisia kukkia. Steriilit laitakukat isoja, noin 1,5 cm, valkoisia, 5-kehälehtisiä, kehälehdet pyöreäkärkisiä. 2-neuvoiset sisäkukat pieniä, 3–4 mm, valkoisia, kellomaisia. Heteitä 5, emi 3-luottinen, vartaloton. Kukinto noin 10 cm leveä, päältä tasainen huiskilo.
 • Lehdet: Vastakkaisia, korvakkeettomia, ruodillisia, alta hienokarvaisia, harmaita. Lehtisuonet päältä nystykarvaisia. Lapa noin 6 cm pitkä, kolmiliuskainen. Liuskat suippokärkisiä, isohampaisia.
 • Silmut: Munanmuotoisia, epämukaisia, ruskeanvihreitä, kaljuja, kiiltäviä: silmut oksissa vastakkain.
 • Hedelmä: Punainen, alle 1 cm, 1-siemeninen luumarja.
 • Kasvupaikka: Lehtometsät, lehtokorvet, puronvarret. Myös koristepensas.
 • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Heisilajien (Viburnum spp.) lukumäärä on lähes 150. Runsaimmin lajeja on pohjoisen pallonpuoliskon lauhkeissa osissa. Eurooppalaisia lajeja on vain kolme. Monet koristepensaat, meilläkin viljellyt, ovat alkujaan pohjoisamerikkalaisia lajeja. Niin myös useat heisilajit.

Koiranheisi on särmikäsoksainen, näyttäväkukkainen pensas. Koiranheiden isoissa, valkoisissa laitakukissa ei ole heteitä eikä emejä; ne toimivat ainoastaan hyönteisten houkuttimina. Pölyttäjinä toimivat mm. mehiläiset ja eräät kovakuoriaiset, myös itsepölytystä tapahtuu. Koristekasvina suositun lumipalloheiden (‘Roseum’) pallon muotoisten kukintojen kaikki kukat ovat neuvottomia. Myrkyllinen koiranheisi viihtyy parhaiten kosteahkoilla ja viljavilla mailla. Koiranheiden kuori ja puuaines ovat pahanhajuisia. Kuorta on joskus käytetty ja käytetään vieläkin erityisesti lihaskipuja lievittävänä lääkkeenä.

Villaheisi

Viburnum lantana

Niinkuin nimestä voi päätellä, villaheisi on villakarvainen (lehtien alapinnoilta tähtikarvainen ja oksiltaan huopakarvainen). Lehdet ovat soikeita ja sahalaitaisia. Kukiltaan villaheisi on, ainakin tarkkanenäisten mielestä pahanhajuinen. Neuvottomat laitakukat puuttuvat. Marjat ovat ensin punaisia ja myöhemmin mustia. Lehdet saavat syksyllä kauniin ruskan värin. Meillä Suomessa villaheittä ei tavata aidosti luonnonvaraisena, mutta puutarhojen lähistöilla niitä tavataan karkulaisina.

Kielikellon kilinää

Heisin vai heiden?
Kaikkien kielitaju ei kerro, että sanaa heisi tulisi taivuttaa samalla tavoin kuin sanaa reisi. Sanan harvinaisuuden vuoksi taivutus on päässyt unohtumaan.
Ote Kielikellon (kielenhuollon tiedotuslehti) verkkosivuilta

Muita saman heimon lajeja
Kukkakasveja samasta heimosta

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page