© Copyright: Kuvat: Jarkko Korhonen, Jouko Lehmuskallio, Lasse Kosonen.
All rights reserved.

Rustonupikka

Leotia lubrica

 • Heimo: Leotiaceae
 • Suku: Leotia
 • Syötävyys: † – lievästi myrkyllinen
 • Lakki: 1–2 cm leveä, vihertävänkeltainen–oranssinruskea, tahmeapintainen, nuppimainen, epäsäännöllisesti kupruinen–poimuinen, alapinta sileä.
 • Jalka: 3–6 cm pitkä, tasapaksu tai hieman pitkittäissuunnassa litistynyt, hienosuomuinen, lakkia keltaisempi.
 • Malto: Keltaista, sitkeää, hyytelömäistä.
 • Itiöpölyn väri: Valkoinen.
 • Maku: Mieto.
 • Haju: Merkityksetön.
 • Kasvupaikka: Rehevänpuoleisissa kangasmetsissä, myös lehdoissa ja korpisoistumissa, usein samankaltaisilla paikoilla kuin suppilovahvero. Lahottaja. Hemi-, etelä-, keski- ja pohjoisboreaalinen vyöhyke.
 • Satoaika: Elokuun loppu–lokakuu.

Rustonupikka kasvaa yleisenä, mutta ei kovin satoisana koko Suomessa Lappiin asti. Se kasvaa tiiviinä usean itiöemän tuppaina. Tunnusomaista rustonupikalle on rustoisen sitkeä rakenne. Rustonupikka kuuluu kotelosieniin, joka on sieniryhmä, jolla ei ole helttoja tai pillejä, vaan lajista riippuen sienen ulkopinta tai pistemäiset kotelopullot tuottavat itiöitä herneenpalkoja muistuttavissa itiökoteloissa. Nämä rakenteet ovat nähtävissä vain hyvällä mikroskoopilla.

Yksi yleisimmistä syksyn sieninäyttelyissä kuulluista kysymyksistä on, miten rustonupikan erottaa suppilovahverosta (Craterellus tubaeformis). Molemmat kasvavat samanlaisilla paikoilla, joskus aivan lähekkäin ja sikin sokin keskenään. Päältäpäin rustonupikka voi muistuttaa nuorta suppilovahveroa. Poimittuna ero on jo käsituntumalta selvä: Rustonupikka on tahmean hyytelömäinen, eikä sen lakin alapinalla ole helttamaisia poimuja, kuten jo nuorellakin suppilovahverolla, jonka lakin reuna on vielä rustonupikan tapaan alaskiertynyt. Lisäksi suppilovahveron jalka on sileä ja lakki ruskeampi. Vaikka suppilovahveron näköisellä kosteikkovahverolla (C. lutescens) on alapinta jokseenkin sileä, on sekin helppo erottaa rustonupikasta sileän jalan ja lakin pinnan suomuisuuden vuoksi.

Lakkinupikka

Cudonia confusa

Lakkinupikka ja sen lähisukulainen tummajalkanupikka (C. circinans) ovat rustonupikkaa muistuttavia, mutta pienempiä ja ruskeasävyisiä sieniä. Ne ovat rustonupikan tapaan kotelosieniä ja niiden rakenne on samankaltainen, joskaan niiden malto ei ole hyytelömäinen. Cudonia -lajit ovat pienempiä ja voivat kasvaa karikkeilla kymmenien itiöemien löyhissä ryhmissä. Lakkinupikalla lakki ja jalka ovat saman värisiä, yleensä vaaleita, tai koko sieni on tasaisen ruskea. Tummajalkanupikalla jalka on vaaleanharmaata lakkia tummempi. Molempien näköislajien jalka on sileä. Rustonupikan jalka on keltainen ja hienosuomuinen.

Huomio!

Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. Sivuston tietoja tulee pitää ohjeellisena. Tarvittaessa tulee käyttää myös muita lähdeteoksia. Tekijät eivät vastaa mahdollisten virheiden aiheuttamista vaaratilanteista.

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page