© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Brudeand

Aix sponsa

  • Beskrivelse: Hannene er svært fargerike, men hunnene er mindre iøynefallende og kan lett forveksles med mandarinandhunnene, selv om de er noe mørkere.
  • Størrelse: Lengde 41–51 cm, vingespenn 70–73 cm, vekt 482–879 g.
  • Reir: Hull i trær fôret med dun.
  • Hekking: 9–15 egg ruges av hunnen i ca. en måned. Ungfuglene kan fly innen ca. to måneder.
  • Utbredelse: Av amerikansk opprinnelse, mye brukt som parkfugler i Europa. Forvillede fugler er av og til observert i Finland.
  • Trekkforhold: Trekkfugl i de nordlige delene av sitt naturlige område, men stasjonær lengre sør.
  • Føde: Vannplanter og plantedeler fra vannoverflaten eller grunt vann. Beiter også på land, og spiser til og med nøtter og frø.

Ligner på mandarinanda, men kan kjennes igjen på den mørkere nebbroten og de relativt smale stripene på flankene, i tillegg til større hvite markeringer rundt øynene.

Voksne hanner er lett gjenkjennelige. Kronen og ryggen har en skinnende metallisk grønnfarge, mens halsen og brystet er mørkebrunt og flekkete. De har gulbrun buk og mørkebrune bakre underdeler. Hodet og strupen er markert i svart og hvitt. De har røde iriser og et rødt nebb med en svart rot.

Voksne hunner og ungfugler ligner på mandarinandhunnene og -ungfuglene, men de har mer hvitt rundt øynene, hodet er mørkere, den hvite flekken på nebbet er annerledes formet og flekkene på flankene er mindre tydelige. Hunnene har mørkebrune øyne og gulgrønne nebb med mørk rot (i motsetning til de blekere nebbrøttene på mandarinandhunnene.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page